Hledat
Dům a zahrada
22. července 2020

Jednoduchá cesta k ekologičtějšímu životu: začněte hned!

Redakce
3
2184 přečtení
Jednoduchá cesta k ekologičtějšímu životu: začněte hned!

Česko je na špičce ve třídění odpadu – podle loňských statistik aktivně třídí 73 % z nás. Můžeme se ale chovat ještě ekologičtěji, a to bez větší námahy: užitečné a snadné tipy najdete v našem článku.

Princip RRR: reduce, reuse, recycle

Princip, který se označuje RRR podle anglických slov reduce (zredukovat), reuse (znovu použít) a recycle (recyklovat), umožňuje omezit tvorbu odpadu. Nákup nových věcí si rozmyslíme (reduce), už zakoupené znovu používáme, dokud je to možné (reuse), a teprve když doslou ží, odneseme je do tříděného odpadu (recycle). Poradíme vám, jakými znovupoužitelnými výrobky nahradit ty jednorázové, a jak zbytečně neplýtvat.

Čemu se vyhnout

Zjednodušeně řečeno: omezte jednorázové obaly a nerecyklovatelné výrobky. Přírodě škodí plastová brčka, plastové vatové tyčinky, aerosolové spreje (ty nezávadné na sobě mají označení ekologické certifikace) a zbytečná chemie v čisticích prostředcích. Hromadu zbytečného odpadu vyprodukuje také používání menstruačních vložek nebo tamponů a jednorázových dětských plen.

676

Používání látkových plen je dnes mnohem jednodušší, než jak si pamatují naše maminky nebo babičky. Přebalování není díky systému svrchních kalhotek složitější než u jednorázovek, a na cesty existují ekologičtější, rozložitelné varianty papírových plen.

Pokud se váš oblíbený nápoj prodává ve skle i v plastu, skleněný obal je jasnou volbou. Nekupujte domů vodu v PET lahvích – jestli nemáte dobrou kohoutkovou, zkuste raději filtrační konvici. Neměli bychom také způsobovat utrpení jiným živým tvorům nákupem výrobků testovaných na zvířatech.

Ekologické varianty, které stojí za vyzkoušení

V kuchyni lze nahradit jednorázové houbičky pratelnými a místo jednorázových utěrek používat klasické látkové, na „špinavou práci“ pak pratelné hadry. Plastové nádobí a nářadí, které už v kuchyni máte, využijte podle principu RRR do konce jeho životnosti, nové ale nakupujte pokud možno jen dřevěné, nerezové nebo bambusové. Pečlivěji plánujte nákupy potravin, abyste nemuseli prošlé suroviny nebo zbylé jídlo vyhazovat.

I potraviny můžete nakupovat ekologičtěji – zkuste objevit ve svém okolí bezobalový obchod a co můžete, odebírejte od lokálních výrobců. Kde je to možné, volte bio potraviny, které se  vyrábějí šetrněji k životnímu prostředí. Vaši ekologickou stopu také zmenší, když omezíte konzumaci masa.

Ekologičtější může být i naše koupelna: Zkuste místo nerecyklovatelného plastového rozložitelný bambusový kartáček. Z bambusu nebo ze dřeva se vyrábějí také hezké hřebeny. Dejte přednost tuhým mýdlům a šamponům před tekutými a vyzkoušejte přírodní deodoranty. K dispozici dnes máme pratelné odličovací tampony nebo menstruační kalíšky.

675

Látkové kapesníky – ano či ne?

V době epidemií respiračních chorob je o něco bezpečnější používat jednorázové papírové kapesníky, ale stále jde o výrazně méně ekologickou i ekonomickou volbu, než jsou látkové. U nich se dají viry a bakterie zničit vyvářkou na 95 °C a přežehlením, takže pokud chcete šetřit přírodu i vlastní peněženku, nemusíte se bát je používat, pokud je budete často měnit a po manipulaci s nimi si vždy umyjete ruce.

V celém bytě můžete šetřit vodu buď aktivně (zavíráním vody u holení nebo čištění zubů, zkrácením doby sprchování), nebo si pořídit spořiče na kohoutky a úsporné sprchové hlavice. Přírodu i vlastní peněženku šetříme také používáním nabíjecích baterií, úsporných spotřebičů a LED žárovek, jak jsme psali v tomto článku. Ekologické a ekonomické jde v tomhle případě ruku v ruce.

Nevyhazujte, co jde opravit nebo co je sice funkční, ale „vyšlo to z módy“. Věci bychom měli používat až do konce jejich životnosti a ty, které potřebujeme jen občas, si raději půjčit. Opravdu je nutné vlastnit vrtačku, když ji vytáhnete jednou do roka?

Pokud zatím netřídíte odpad, nebo ne všechny kategorie, mohou vám pomoci speciální koše nebo boxy na tříděný odpad. Ty stohovatelné se vejdou i do úzké niky, nízké zase do spodních poliček v kuchyni nebo komoře. Existuje mnoho variant.

A mimo domov? Asi tušíte: místo auta více chodit pěšky, jezdit na kole (a ještě ekologičtější a úspornější variantou je pořídit si kolo z kolo bazaru) a využívat hromadnou dopravu.  Hodí se zamyslet také při výběru dárků pro vaše blízké – darujte jen to, co víte, že opravdu využijí. Nejlepší variantou je darovat zážitek, z kterého se určitě nestane překážející lapač prachu.

Co nosit všude s sebou v batohu, tašce nebo kabelce?

  • látkovou nákupní tašku
  • sáčky na pečivo a ovoce, když jdete nakupovat
  • vlastní láhev na vodu
  • cestovní kelímek na kávu (ideálně skleněný nebo nerezový)
  • vlastní příbor, pokud často jíte na místech, kde se používají jen plastové

Přišly vám předchozí rady pro omezení tvorby odpadu užitečné? Pokud ano, tak se rozhodně podívejte i na další zero waste tipy, jak minimalizovat produkci odpadu v domácnosti.

Jak ušetřit za topení a klimatizaci

Přílišné vytápění, ale i ochlazování našeho příbytku není ani ekonomické, ani ekologické. Zkuste se nejprve více obléknout, zkontrolovat izolaci oken a dveří nebo dům lépe zateplit. V létě zase můžete využít průvan nebo ochladit domácnost zelenými rostlinami. S izolací proti horku i zimě vám pomohou například i venkovní žaluzie a rolety.

677

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2184 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2184 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.