Hledat
Dům a zahrada
15. července 2020

Co je in v bydlení? Multifunkční nábytek, ekologické krby nebo venkovní žaluzie

Redakce
3
3207 přečtení
Co je in v bydlení? Multifunkční nábytek, ekologické krby nebo venkovní žaluzie

Jak vypadá moderní domácnost roku 2020? Zapomeňte na výrazné vzory, falešné květiny a otevřené police v kuchyni – o posledních trendech v zařízení bytu se dočtete v našem článku.

Multifunkční místnosti i nábytek

Ceny bytů jdou pořád nahoru, což má za následek neustálé zmenšování výměry obytných místností. Tím pádem se do pokojů vejde méně nábytku a zvyšuje se důraz na jeho funkčnost a kompaktnost – je zkrátka potřeba využít každý centimetr. 

Příklady multifunkčního nábytku

  • rozkládací gauč
  • postel nebo lavice s úložným prostorem
  • knihovna s vyklápěcí deskou psacího stolu
  • dětská patrová postel s pracovním stolem nebo šatní skříní pod spací plochou
  • výklopná postel

Tendencí, kterou posílila koronavirová krize, je ale také konec jednoúčelových místností a tradičního rozvržení na obývací pokoj, kuchyň nebo ložnici. Běžné je využívání jednotlivých prostorů k více funkcím: kuchyňský ostrůvek může sloužit k práci nebo setkávání s přáteli, domácí kancelář má své místo v obývacím pokoji, v ložnici nebo třeba i za dvířky skříně v chodbě. V obývacích pokojích často vznikají hrací koutky, aby měli rodiče děti pod dozorem, a domácí posilovnu si můžete zřídit v garáži, sklepní místnosti nebo v rohu ložnice.

668

Novým trendem je propojení ložnice s koupelnou – prosvětlí byt, ušetří čtvereční centimetry a velkými okny v ložnici se snáze větrá vlhkost.

Trendy v kuchyni

Pryč s otevřenými policemi a prosklenými skříňkami, v kterých je vidět každý neladící hrneček. Zavřete nádobí za neprůhledná dvířka a vaše kuchyně bude vypadat uspořádaněji a uklizeněji. Z módy vycházejí v minulém desetiletí oblíbené bílé kuchyňské linky. Pusťte do kuchyně barvy nebo se vraťte ke dřevu.

Stále oblíbenější jsou kuchyňské ostrůvky se zabudovaným jídelním stolem. Mělo by ale ideálně jít o sníženou desku po obvodu ostrůvku, aby se u ní dalo sedět na běžně vysokých židlích.

Neviditelné otevírání dvířek je in – vybírejte držadla zabudovaná do spodní hrany skříněk nebo zásuvek, případně využijte magnetické otevírání zatlačením. Doba velkých otevíracích madel je pryč.

Barvy a tvary 2020

Jaké barvy, tvary a materiály jsou moderní? Stejně, jako vychází z módy bílá u kuchyňských linek, to platí u nevýrazně šedé ve zbytku interiéru. Trendem jsou teplé, zemité tóny, ale také mentolová a tmavomodrá. Naopak nefrčí výrazné vzory, ostré kontrasty a geometrické vzory.

Moderní odstíny barev v interiéru

  • olivová
  • okrová
  • tmavě oranžová
  • čokoládová
  • vínová

Oblibu zpět získávají oblé tvary inspirované 60., 70. a 80. lety. Populární jsou přírodní materiály, především dřevo, bavlna a len, ale také sklo nebo kovy. Zaplňte svůj domov květinami – pokojovky jsou v kurzu, naopak umělých rostlin byste se měli raději co nejrychleji zbavit. 

667

Znáte ekologické krby? Ekologické nebo také bio krby nezatěžují životní prostředí, nepotřebují odtah do komína a produkují příjemné, přirozeně vypadající žluté světlo. Spalují speciální biolíh.

665

Trendy ve stínění

Stále moderní a oblíbené jsou rolety den a noc, které nabízejí plynulou regulaci stínění. Psali jsme o nich například zde. Velmi elegantním a stylovým způsobem stínění jsou japonské stěny. O těch jsme publikovali už několik článků, například zde nebo zde. V oblasti venkovního stínění jsou pak jasným hitem venkovní žaluzie, které nejen skvěle stíní, ale mají i termoregulační účinek, chrání soukromí a zvyšují bezpečnost domu. Shrnutí výhod venkovních žaluzií a návod, jak se orientovat v jejich typech, najdete zde.

Venkovní žaluzie ochrání interiér jak proti přehřívání, tak proti chladu. Více o úsporách s pomocí žaluzií najdete v tomto a tomto našem článku.

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
3207 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
3207 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.