Zelený čtvrtek: Chuť jara
Poslední čtvrtek před Velikonocemi, kdy podle biblické tradice Kristus naposledy zasedl se svými učedníky ke stolu – k tzv. poslední večeři. Zároveň se už od středověku v českých zemích tento den jedlo zelené jídlo: pokrmy z čerstvých bylinek, špenátu nebo mladých kopřiv, aby člověk byl celý rok zdravý.

Co si z něj vzít dnes: Udělejte si čas na jarní nákup čerstvé zeleniny a bylinek, upečte bylinkovou nádivku nebo si dejte jednoduchý zelený oběd. Když počasí přeje, dejte si ho rovnou venku – třeba na terase pod markýzou. Čerstvý vzduch i první teplé paprsky dodají energii na další dny.
Velký pátek: Den ticha, vody a přírody
Velký pátek je v křesťanské tradici dnem ukřižování Ježíše Krista a jedním z nejtišších dní roku. V lidové kultuře se s tímto dnem pojí spousta pověr – například že se v tento den otvírá země a vydává své poklady, nebo že má voda očistnou a uzdravující moc.

Co si z něj vzít dnes: Je to ideální den na tichou procházku do přírody nebo k vodě, případně symbolické „omytí“ – ranní opláchnutí studenou vodou jako očista těla i mysli. Odpočívejte s knihou, pletením nebo prostě jen sami se sebou. Nebo se s dětmi vydáte hledat velkopáteční poklad?
Bílá sobota: Přípravy na Boží Hod
Bílá sobota je dnem příprav – v dřívějších dobách se v domácnostech uklízelo, pekly se mazance a beránci, barvila vajíčka. Je to jediný den, kdy se v kostelích nekonají žádné mše ani další svátosti kromě posledního pomazání, případně zpovědi. V noci na neděli končí postní doba.
Co si z ní vzít dnes: Upečte velikonoční mazanec nebo beránka, vyzdobte domov větvičkami, které už raší, nebo připravte s dětmi košíčky s barevnými vejci. Barvení vajíček přírodními barvivy (například cibulovými slupkami nebo červeným zelím) je krásná tradice, která baví i dnešní děti.
Velikonoční neděle: Den radosti
V neděli se slaví zmrtvýchvstání Krista, v křesťanské tradici jde o den největší radosti. I v lidovém pojetí jde o den slavnostní – rodiny se schází, stoluje se, připravují se poslední detaily na pondělní koledování.

Co si z ní vzít dnes: Připravte slavnostní oběd a pokud počasí dovolí, prostřete si klidně venku pod pergolou. S prvními slunečnými dny je to krásný způsob, jak oslavit jaro. Ať už s tradičními pokrmy, nebo s tím, co chutná právě vaší rodině.
Velikonoční pondělí: Veselí, pomlázka a vajíčka
V pondělí se odnepaměti koledovalo, přestože velikonoční pondělí křesťanským svátkem není – tyto tradice k uvítání jara nám zůstaly ještě z pohanských dob. Koledníci chodí s pomlázkami „vyšlehat“ dívky, aby zůstaly zdravé a svěží a za odměnu dostávají malovaná vajíčka, v současnosti i jiné sladkosti, čokoládu nebo alkohol. V některých regionech se provádí i polévání vodou – všechny tyto rituály souvisí s novým životem, silou jarní přírody a symbolikou plodnosti a očisty.
Co si z něj vzít dnes: Uspořádejte hledání vajíček pro děti (tzv. „easter egg hunt“), připravte velikonoční snídani venku nebo pozvěte rodinu a přátele na velikonoční brunch. I když bude počasí nevyzpytatelné, díky stínění si můžete užít svátky v pohodlí venku, bez obav z deště nebo ostrého jarního slunce.