Hledat
Dům a zahrada
13. července 2020

Šetření energií: překvapí vás, kudy utíkají peníze

Redakce
3
4394 přečtení
Šetření energií: překvapí vás, kudy utíkají peníze

Jak ušetřit na energiích? Spousta tipů, kde najít zbytečné žrouty elektřiny. Nenechte si protékat peníze mezi prsty!

Provoz starých spotřebičů

Na první pohled to vypadá jako úsporná volba – nekupovat nový spotřebič a co nejdéle vydržet s tím starým. Háček je ale v tom, že čím starší přístroj, tím větší spotřebu energie má. Například u ledničky, která se ve většině domácností podílí na spotřebě elektřiny zhruba jednou pětinou, už je každé procento znát. A „apetit“ pětadvacet let staré chladničky může být klidně i třikrát větší než nové s energetickou třídou A+ a lepší. Tím pádem se koupě nového spotřebiče vrátí poměrně rychle, protože s ním ušetříte i několik tisíc korun ročně.

U chladničky a mrazáku záleží i na okolní teplotě – každý stupeň od 20 °C nahoru zvyšuje spotřebu energie o 6 %. Je proto vhodné je umístit do co nejchladnějšího prostoru, co nejdál od radiátorů, sporáku, trouby nebo místa zahřívaného přímým sluncem.

Nejste si jisti, jakou má vaše stará chladnička vlastně spotřebu? Zkuste si půjčit měřič od svého dodavatele elektrické energie. Kvalitní dodavatel by vám také měl být schopen poradit ten nejvýhodnější tarif právě pro vaši strukturu odběru elektřiny.

Stará pračka může také významně zvyšovat náklady na elektřinu. Nová, úspornější pračka vám může pomoci ušetřit nemalé peníze. Vyberte si úsporný model z různých cenových kategorií. Porovnejte spotřebu různých modelů v testu praček. Kvalitní dodavatel elektřiny vám poradí s výběrem tarifu a úsporného spotřebiče. Investice do nové pračky se vyplatí.

Neúsporné programy

Pračku i myčku zapínejte, až když jsou plné (u myčky to poznáte snadno; u pračky jde obvykle zhruba o tři čtvrtiny objemu bubnu). Oba spotřebiče také mívají úsporný program – myčka obvykle na teplotu 50 °C, v pračce můžete většinu prádla s klidným svědomím prát na 30 °C. Tato teplota spolu s běžným pracím práškem zvládne vyprat běžné nečistoty i zahubit 99 % bakterií. S úspornými programy ušetříte 25 až 50 % běžné spotřeby pračky nebo myčky.

Chladnička sice nemá programy, i u ní si však můžete pohrát s nastavením a nechladit nebo nemrazit zbytečně moc. Optimální je +6 až +4 °C v chladicí části, -18 °C v mrazáku. Když stáhnete teplotu v chladničce z +5 na +3, stoupne spotřeba až o 15 %.

Zbytečný pohotovostní režim

Televizi se vám asi každý večer nebude chtít zapínat síťovým vypínačem místo tlačítka na dálkovém ovladači. Potřebujete ale stand-by režim i u ostatních spotřebičů? Jejich vypínáním „natvrdo“ lze ušetřit i několik set korun ročně.

663

Pořiďte si prodlužovačky s vypínacím tlačítkem – tak jednoduše vypnete i několik spotřebičů naráz.

Oblečení místo topení

Ať už na elektřinu, plyn nebo jiné zdroje energie – topení je velkou položkou v rozpočtu na energie. Zkuste v zimě topit o něco méně a nosit doma zkrátka o vrstvu oblečení navíc. Na účtu to určitě bude znát. Rozmezí vhodných teplot v jednotlivých místnostech a také další tipy, jak ušetřit za vytápění, najdete v našem článku. Stojí za to také ohlídat, jestli vám teplo zbytečně neuniká škvírami v oknech a dveřích. O tom, jak zkontrolovat těsnění, jsme psali v článku Fouká vám do bytu?  Najdete v něm praktické rady, jak se starat o okenní a dveřní těsnění a jak zabránit tepelným ztrátám.

664

Rozmyslete si klimatizaci

Když je vedro, klimatizace je velmi příjemná. Ale také drahá: klimatizační jednotka může za měsíc spotřebovat tolik elektrické energie, co kvalitní kombinace chladničky s mrazákem za celý rok. A to nezmiňujeme pořizovací náklady. Přitom existují techniky, jak byt ochladit i bez ní a tím ušetřit.

661

Foto: Brina Blum

Jak se obejít bez klimatizace

  • vyvětrejte, nejlépe průvanem, celý byt po setmění (nebo naopak brzy poté, co vstanete)
  • přes den mějte zavřená okna a pokud možno i zatažené žaluzie
  • zelené rostliny pomáhají pohlcovat sluneční záření – účinné jsou především stromy, do jisté míry ale pomohou i popínavky na fasádě nebo pokojové rostliny
  • ochlazuje také voda: jedním z účinných triků je pověsit mokré, vyždímané závěsy a nechat vlhkost odpařovat
  • pocitově pomůže proudící vzduch, tedy stropní či stolní ventilátory
  • denní světlo propustí a horko přitom odstíní venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie odrazí téměř desetkrát více tepla než ty vnitřní, a přitom umožňují normální průnik denního světla do místnosti. Zatažené venkovní rolety sice také odrážejí sluneční paprsky, ale interiér zároveň zůstává zatemněný, proto je praktičtější je místo klimatizace využívat jen tehdy, když v místnosti přes den nejsme.

660

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4394 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
4394 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.