Hledat
Sezónní témata
7. prosince 2020

Čím v zimě doplnit energii? Obklopte se zářivými barvami

Redakce
3
2601 přečtení
Čím v zimě doplnit energii? Obklopte se zářivými barvami

Doléhá na vás zimní únava? Chcete, aby se vám lépe vstávalo a měli jste po celý den více síly a chuti do života? Zkuste dobít baterky pomocí teplých a jasných barev.

Žlutá, oranžová a červená dodávají optimismus a chuť do života

V zimě trávíme doma velkou část dne. Pokud navíc pracujeme z domova, je důležité, aby nám naše okolí energii dodávalo, a ne ubíralo. O vlastnostech barev jsme ve stručnosti psali v tomto článku – s příchodem zimy věnujme svou pozornost hlavně teplým barvám: žluté, oranžové nebo červené.

768

Žlutá barva zahání únavu a také nechuť do práce, v domácí kanceláři by proto měla být jednou z barev první volby. Pro duševní hygienu a klid na práci je ideální mít vlastní pracovní koutek oddělený například japonskými stěnami – ideálně ve žluté barvě.

Oranžová barva dodává optimismus a chuť k životu. Spojuje dobré vlastnosti červené i žluté – zvyšuje chuť k jídlu, rozveseluje a povzbuzuje. V případě, že nemáme problémy s usínáním, nemusíme se bát doplnit ložnici oranžovými roletami, bude se nám lépe vstávat. Pokud jsme citlivější a oranžová by nám narušovala spánek, využijeme ji v jídelně, pracovně nebo obývacím pokoji.

772

Červená barva stimuluje a povzbuzuje, dokáže dokonce zvýšit subjektivní pocitovou teplotu v místnosti. Vyvolává chuť k jídlu, nebojme se proto jejího využití v kuchyni nebo jídelně, například na plisse žaluziích. Podporuje ale také pracovní elán, proto se hodí i pro dekoraci pracovny, především pokud naše práce vyžaduje velké množství samostatnosti, proaktivity a akčního přístupu.

Nezapomeňte na pohyb! I když se nám v zimě často nechce chodit ven a hýbat se, cvičení nám pomůže udržet si energii a dobrou náladu.

Energii nám ubírá i stres

V prosinci je těžké nepodlehnout stresu z blížících se svátků i nejrůznějších záležitostí, které potřebují dotáhnout před koncem roku. Loni jsme psali o tom, jak snížit předvánoční nervozitu a udělat z Vánoc svátky radosti místo zdroje stresu a utrpení. Místo přímé stimulace živými a teplými barvami můžeme také zkusit vyzdobit náš domov v duchu hygge – tím, že se budeme doma cítit příjemně, také ušetříme velké množství energie, především té psychické.

770

Co kromě barev a pohybu pomáhá doplňovat v zimě energii?

  • dostatečný pitný režim
  • vitamíny a minerály, především z ovoce a zeleniny - vyhýbat se ale nemusíte ani doplňkům stravy s jejich obsahem
  • dostatečně spát
  • co nejvíce se vystavovat dennímu světlu
  • pěstovat koníčky (sport, vaření, vyrábění, studium)
  • zahřívací potraviny: polévky, omáčky, kaše, pálivé jídlo nebo luštěniny
  • horké nápoje: čaj, horká čokoláda nebo punč

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2601 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2601 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.