Hledat
Sezónní témata
25. listopadu 2019

Barvy pro zimní pohodu: jak si zařídit útulný domov v duchu hygge?

Redakce
3
4013 přečtení
Barvy pro zimní pohodu: jak si zařídit útulný domov v duchu hygge?

Jak se psychicky co nejlépe připravit na zimu? Které barvy vám pomohou, abyste se doma cítili dobře? Tipy a rady, jak si před zimou zútulnit domácnost.

Životní styl hygge: jak si zpříjemnit zimní období

Hygge pochází z Dánska a Dánové, stejně jako všichni Skandinávci, dobře vědí, jak přežít dlouhé a tmavé zimy: obklopit se přáteli, přidat světlo svíček a zachumlat se do teplých dek a oblečení.

Být v teple je jednou z důležitých podmínek hygge! O tom, jak udržet doma ideální tepelnou pohodu, jsme psali zde. A dávejte pozor také na zbytečné profukování okny a dveřmi.

Kromě výše zmíněného k hygge patří dobré jídlo, šálek horkého nápoje… a neoddělitelným faktorem je také útulné a příjemné prostředí. Při zařizování interiéru hygge klade důraz na neutrální barvy – právě ty pomáhají vytvořit klidnou a pozitivní atmosféru.

552

Foto: Oskar Ylidiz

Vhodné barvy pro zařízení domova ve stylu hygge

  • světle šedá
  • krémová
  • různé odstíny hnědé
  • hřejivé pastelové barvy

Do neutrálních, spíše světlejších a teplejších barev může být laděn nábytek i bytové doplňky – deky, polštářky a jiné dekorace. Zapomínat bychom ale neměli ani na zastínění oken, které v bytě zabírá poměrně velkou plochu – přitom vnitřní žaluzie nebo například plisse působí nejpříjemněji právě v přírodních odstínech.

Barvy do zimního interiéru

Velký přehled, jaký vliv mají barvy na váš organismus, jsme vám přinesli v létě. Právě v zimě trávíme obvykle doma nejvíce času, a proto se hodí mít návrhu interiéru barevně přizpůsobený zimnímu období – energii, kterou nemůžeme doplňovat ze slunečního svitu, tak aspoň částečně získáme zpět z okolí. Optimistické barvy můžete domovu dodat kromě doplňků například i na vnitřních roletách nebo japonských žaluziích.

553

Jaké barvy nám v zimě zvednou náladu?

  • žlutá (osvobozuje a přináší radost)
  • oranžová (povzbuzuje a zahřívá)
  • růžová (rozněžňuje a uvolňuje)
  • modrá (uklidňuje a harmonizuje)
  • zelená (vyrovnává a pomáhá relaxovat)

Kromě barevného vyladění interiéru nezapomínejte i v zimě chodit ven (aspoň půl hodinky na čerstvém vzduchu pomůže naší psychice i fyzické kondici). Jezte zdravě, ale zároveň tak, aby vás jídlo zahřálo a zasytilo – vhodné jsou třeba husté polévky, pečená zelenina nebo luštěninové eintopfy. Dostatečně odpočívejte a hodně spěte, scházejte se s přáteli a blízkými a zima nemá šanci dostat se vám na kobylku!

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4013 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
4013 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.