Zasaďte si jarní druhy česneku už nyní!
Jarní druhy česneku můžete vysazovat od března do května. Sadí se do vyhloubených rýh tak, aby byla nad vrcholkem stroužku aspoň 6 cm vrstva zeminy. Vzdálenost řádků od sebe by měla být 25 – 30 cm. Mezi jednotlivými stroužky pak udržujte rozestup 10 – 12 cm.
Česnek je zelenina bohatá na vitamíny a minerály, proto stojí za to ho mít i na vlastní zahrádce.
Jaké druhy česneku vlastně existují?
V podstatě se česnek dělí na paličák a nepaličák. Jaký je mezi nimi rozdíl? Paličák má uprostřed hlavičky palici, druhý jen nať. U obou druhů lze pěstovat různé barevné mutace. Nepaličáky sklízíme ve chvíli, kdy jim žloutne a polehává nať, zatímco paličák v období, kdy mu žloutnou listy a stvol se napřímí.
Paličák je možné pěstovat z pacibulek, které vysadíte na mělko do řádků na jaře nebo na podzim. U této odrůdy trvá dva roky, než se dočkáte vlastní sklizně. Dále se česnek dělí na jarní a podzimní druhy, kdy jarních je o poznání méně.
Nejlepší odrůdy jarního česneku
A jaké jsou nejlepší odrůdy jarních druhů česneku?
Benátčan – Tato odrůda nepaličáku je vhodná pro podzimní i jarní výsev. Cibule jsou ploše kulovité, velké, nepravidelného tvaru a čistě bílé. Stroužky jsou uspořádány nepravidelně a jsou různě velké. Listy jsou středně dlouhé, vzpřímené, sytě zelené, rostliny jsou mohutné. Benátčan můžete skladovat až 24 měsíců, což znamená, že budete mít vlastnoručně vypěstovaný česnek stále po ruce.
- Počet stroužků v cibulce: 12–18
- Počet stroužků v sadbě: 200–220 v 1 kg
- Doporučená hustota výsadby: 19–24 rostlin na m2 (35 x 12–15 cm)
- Termín sklizně: začátek srpna
Matin – Je jarní nepaličák, který má vysoký výnos i v případě suchého léta a velmi příjemnou chuť. Dá se velmi dlouho skladovat, takže zásoba vlastního česneku bude až do další sklizně.
- Počet stroužků v cibulce: 8–12
- Počet stroužků v sadbě: 200–250 v 1 kg
- Doporučená hustota výsadby: 29–36 rostlin na m2 (35 x 8–10 cm)
- Termín sklizně: okolo 20. července
Japo II – Je další jarní nepaličák, klon odrůdy Japo. Mohutná nať dává možnost konzumace celé rostliny (jako pór) až do poloviny května! Velmi příjemná chuť je využitelná ve všech jídlech, kam se česnek přidává, včetně konzumace za syrova. Tento druh česneku patří mezi nejchutnější odrůdy.
- Počet stroužků v cibulce: 8–13
- Počet stroužků v sadbě: 180–220 v 1 kg
- Doporučená hustota výsadby: 19–24 rostlin na m2 (35 x 12–15 cm)
- Termín sklizně: začátek srpna, při opoždění sklizně se nerozpadá
Pěstování česneku v květináči? V obýváku? No jasně!
Pokud toužíte po domácím česneku, ale nemáte zahradu, nezoufejte! Vypěstovat ho můžete i doma v obýváku. Sklizeň sice nebude velká, ale na nějakou pochoutku v kuchyni vám to bude určitě stačit. Pokud se rozhodnete pro domácí pěstování česneku, budete potřebovat jen tři věci - paličku česneku, kvalitní zeminu a nějakou nádobu na pěstování. Nádoba by měla být alespoň dva centimetry hluboká, ale je určitě lepší zvolit hlubší a prostornější.
Česnek si rád hoví v písčitohlinité nebo hlubší hlinité půdě. Běžnou zeminu můžete smíchat s pískem v poměru 3:1. Venku zahrádkáři sázejí česnek na slunné místo a totéž platí i o česneku pěstovaném doma. Najděte takové místo, kde na něj bude po většinu dne svítit sluníčko.
Palici česneku rozdělte na stroužky, ale neloupejte slupku! Zasaďte je do hloubky asi 2 cm a mezi jednotlivými stroužky nechte alespoň 4-5 centimetrů místa. Zasazený česnek pravidelně zalévejte, aby nevysychal. Jak dlouho vypěstování česneku vlastně trvá? Zhruba devět měsíců. Poznáte to tak, že výhonky česneku začnou hnědnout.
Časté chyby při pěstování česneku
Chemická ochrana - postřik proti plísni. Až na výjimky to vůbec není třeba.
Nedostatečná vláha - nevěřte tomu, že cibulová zelenina je nenáročná na vláhu.
Hnojení - pokud rostlině začnou žloutnout listy, není to způsobeno suchem, ale nedostatkem dusíku. Nebojte se proto rostlinu přihnojit.
Skladování - několik dní po vytažení ze zeminy by měl být česnek volně položen a teprve po několika dnech ho můžete bezpečně uskladnit v suchu a teple.
Jak zazimovat česnek?
Jak nejlépe uskladnit česnek na zimu, aby nám vydržel co nejdéle?
Sušení česneku
Česnek nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete ho na podložku (nejlépe s malými dírkami, aby tam mohl proudit vzduch). Poté ho nechte sušit 2–6 dní podle tloušťky plátků. Jednou za čas zkontrolujte jestli česnek nezačíná plesnivět nebo hnít.
Uskladnění česneku pomocí zamrazení
Jestli chcete, aby si česnek zachoval svou šťavnatost, je dobré ho zamrazit. Jednotlivé stroužky oloupejte a zbavte všech nečistot. Rozložte a nechejte zamrazit. Nakonec je vložte do mikrotenového sáčku a uschovejte v mrazáku na dobu neurčitou.
Krátkodobé uskladnění česneku
Po krátkém vysušení celé palice oddělíme stroužky od sebe a poté jednoduše vložíme do plastové krabičky a skladujeme je na suchém, temném místě.
Naložení česneku do oleje
Skvělou chuť má česnek i naložený v obyčejném olivovém oleji! Stroužky oloupejte a zbavte nečistot. Pak je vložte do uzavíratelné skleničky, zalijte olivovým olejem a nechte uskladněný v ledničce.
Dekorace
Pro toto uskladnění česneku je důležité použít čerstvý česnek i se zeleným stvolem, ale protože jste si ho sami vypěstovali, víte, že používáte opravdu čerstvý! Stačí ho zavěsit v kuchyni a nebo vložit do nádoby bez vody. Poté si jen potřebné množství česneku utrhnete.