Hledat
Dům a zahrada
31. ledna 2022

Výhody udržitelné zahrady

Redakce
3
2460 přečtení
Výhody udržitelné zahrady
Udržitelná neboli permakulturní zahrada představuje způsob, jak zahradničit s menší námahou, nižšími náklady a větším respektem k přírodě.

Co je permakultura

Jde o hospodaření s maximálním respektem k přírodě a využívání jejích zákonitostí. Zahradu vnímá jako obnovitelný zdroj, který má pomáhat k potravinové soběstačnosti. Vychází z principů udržitelného zemědělství založeného na respektování přírody. Podle jejích zastánců jde o možné řešení neudržitelně vysoké spotřeby, kterou lidstvo v současnosti má.

Základní principy permakulturní zahrady:

  • respektovat přírodu a její zákonitosti
  • využívat lokální a obnovitelné zdroje
  • nepoužívat chemii
  • neplýtvat
  • neprodukovat zbytečný odpad
  • myslet na dobro naší planety

Udržitelná = bezúdržbová?

Žádná zahrada není stoprocentně bezúdržbová. Slibovaná „bezúdržbovost“ by také neměla být primární motivací k zakládání udržitelné zahrady. Vzhledem k principům permakultury ale permakulturní zahrada skutečně vyžaduje méně práce než tradiční zahrady. Vyhýbá se třeba pletí záhonů – výskyt plevele je omezen hustším výsevem kulturních plodin a ojedinělé rostliny plevele permakultuře nevadí.

Součástí permakultury je samozásobitelství zeleninou, budete mít tedy práci minimálně se sázením a sklizní. Pokud se chcete zahrádce věnovat opravdu minimálně a nestojíte o výnosy, vysaďte pár záhonů nízkoúdržbových trvalek a zbytek zahrady proměňte v květinovou louku. Pro zpestření můžete doplnit některými nenáročnými ovocnými keři.

Permakultura se vrací k původním odrůdám, které jsou odolnější vůči současným nemocem. Osivo je tak potřeba shánět ve speciálních semenářských organizacích.

Propojení zahrady s pergolou

Při zakládání permakulturní zahrady je potřeba pečlivě naplánovat, kam zasadit které plodiny. Vhodně naplánované kombinace si nebudou překážet, naopak se vzájemně podporovat v růstu a navazovat na sebe v plození. Správně založená zahrada si vytvoří vlastní rovnováhu, je do velké míry soběstačná a vyžaduje minimum zásahů a údržby.

V permakulturní zahradě samozřejmě nesmějí chybět doplňky a zahradní stavby. Hodí se do ní jak dřevěná, tak i hliníková pergola, kterou můžete využít i pro popínání rostlin jako ačokča, vinná réva nebo minikiwi.

Nezapomeňte na vodní prvek, nejlépe v podobě přírodního jezírka s vodními rostlinami a živočichy.

Nejnovější

Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
2460 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.
Dům a zahrada
21. srpna 2024

Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody

Redakce
4
2460 přečtení
Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody
Léto je ideální čas na relaxaci venku a vychutnávání slunečných dnů. Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít letní pohodu, je vytvořit si vlastní oázu pod pergolou. Pergola může být nejen krásným estetickým prvkem vaší zahrady, ale také praktickým místem pro odpočinek, setkávání s rodinou a přáteli nebo venkovní stravování. Podívejme se na několik tipů, jak z pergoly udělat centrum letních aktivit.