Hledat
Sezónní témata
6. prosince 2023

Minimalisté žijí šťastněji

Redakce
3
647 přečtení
Minimalisté žijí šťastněji
Vzorem současných minimalistů je bezpochyby Díogenés ze Sinópé. Podle legendy bydlel v prázdném sudu a vlastnil jen plášť, hůl, mošnu a hrneček – a hrneček zahodil, když u studánky uviděl dítě, jak pije z dlaní. Dnes i ti největší minimalisté potřebují bezpochyby více věcí, zastánci tohoto životního stylu se však shodují, že s méně věcmi je člověk šťastnější a svobodnější. Jak se zdravému minimalismu aspoň přiblížit?

Minimalismus v bydlení

V dnešní době na nás neustále útočí nové podněty a čím větší množství věcí vlastníme, tím více jich zaměstnává naši mysl. Stále více lidí tak tíhne ke klidu a jednoduchosti a minimalistický životní styl se stává stále populárnějším trendem v bydlení. Nejde přitom jen o odstranění věcí, ale o to, aby vše, co máme, bylo užitečné a účelné. Není nutné se věcí hned zbavovat, můžete je jednoduše uložit do krabic a umístit na půdu. Kvalitní kartonové krabice si můžete zakoupit zde. Minimalismus je přístup k životu, který zdůrazňuje kvalitu nad kvantitou, jednoduchost nad složitostí a vzdušný prostor nad přeplněným.

Jak poznat, které věci vyřadit?

  • Pokud jste věc nepoužili déle než rok, zbavte se jí.
  • Vyhoďte vše, co si schováváte jen proto, že „by se to mohlo hodit“.
  • Můžete využít i přístup Marie Kondo. Dělá vám tato věc radost (případně ji tak nutně potřebujete, že by se bez ní váš život zásadně zkomplikoval)? Nechte si ji. V opačném případě musí pryč.
  • Přestěhujte se nebo nafingujte, že se balíte na stěhování. Co se vám nechce balit, brát s sebou do nového bytu a rozbalovat, můžete směle vyhodit.

Nábytek, barvy a doplňky

Minimalistický interiér je především funkční. Nábytku by mělo být co nejméně, měl by mít jednoduché tvary a jeho povrch by měl být prázdný. Minimalisté se krotí i v používání barev: v místnostech by měly být použité dvě, maximálně tři tlumené barvy, ideálně odstíny béžové, šedé a bílé. Zkuste sladit nábytek s podlahou.

Asi největším oříškem je kuchyně, kde přece jen používáme poměrně velké množství přístrojů a vybavení. Zkuste co nejvíce spotřebičů uchovávat ve skříňkách nebo je mít rovnou vestavěné.

Efektivní stínění v minimalistickém prostoru

Otevřené prostory a velká okna, to znamená hodně světla a tím pádem i zvýšené nároky na efektivní stínicí techniku. Do takového interiéru nejlépe zapadnou látkové rolety, případně plisse žaluzie v neutrálních barvách, které rozptýlí denní světlo a umožní příjemný pobyt v obytných místnostech. Ložnice můžete důkladně zastínit pomocí předokenních rolet.

V každém případě by minimalismus neměl být o extrémech a askezi. Vzdušnější a prázdnější prostor bez neustálých rušivých vjemů nám ale může být jedině k užitku, přispět ke snížení hladiny stresu a proměnit náš domov v oázu harmonie a odpočinku.

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
647 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
647 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.