Hledat
Sezónní témata
5. listopadu 2019

Listopad na zahradě - jak nejlépe zazimovat užitkovou zahradu

Redakce
4
4650 přečtení
Listopad na zahradě - jak nejlépe zazimovat užitkovou zahradu

Kdy zazimovat zahradu? V listopadu už byste s tím neměli otálet, ať vás nezaskočí mrazy a sníh. Zjistěte, co potřebuje užitková zahrada před zimou!

Jaké ovoce a zeleninu sklízíme v listopadu

Listopad je posledním měsícem pro sklizeň odolných plodin. Sklízíme kořenovou zeleninu – mrkev, pastinák, celer, ředkev, červenou řepu nebo tuřín. Mrkev, pastinák i černý kořen vydrží na záhonech celou zimu (při holomrazech je potřeba přikrýt je slámou). Pokud jsme koncem srpna a v září ještě zaseli, můžeme sklízet také kapustu (hlávkovou i růžičkovou), čínské zelí, zimní pór, čekanku, polníček, ředkvičky, mangold, špenát nebo zimní či jarní cibuli. Další zeleninové tipy najdete tady. Ze stromů v listopadu sklízíme kdoule, sladkoplodý jeřáb, plody mišpule nebo nejpozdnější jablka (počkáme ale, až přes den poleví mrazy).

Co v listopadu zasít na záhony

Pokud nemrzne, můžeme vysít zeleninu pro první jarní sklizeň: ranou karotku, ředkvičky, salát, cibuli nebo petržel (naťovou i kořenovou). Záhony přikryjeme bílou netkanou textilií, řádky ochráníme mulčem. Sejeme ideálně do rýh, které udržují vlhkost a chrání před teplotními výkyvy.

538

Pranostiky pro měsíc listopad

  • Jaký listopad, takový březen.
  • Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje.
  • Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá.
  • V listopadu příliš mnoho sněhu a vody, to známka příští neúrody.
  • Půjde-li husa na Martina po ledě, příští rok dlouhé léto bude.
  • Když se v listopadu hvězdy třpytí, mrazy se brzo uchytí.
  • Kateřina na ledě, Vánoce na blátě.
  • Stromy-li v listopadu kvetou, sahá zima až k létu.
  • Když na svatého Ondřeje sněží, sníh dlouho poleží.

Konec letního času: přestáváme trávit na zahradě volný čas

S příchodem nízkých teplot a koncem letního času už na zahradě pravděpodobně nebudeme trávit ani ta nejteplejší odpoledne – jako by nestačilo, že je každý den tma o něco dříve, posun času rázem urychlil příchod tmy o hodinu a tím pádem se také dříve ochlazuje. Měli bychom vyčistit venkovní žaluzie a pokud máte pergolu, bude také potřeba ji připravit na zimu. V některém z následujících článků vám poradíme, jak na to!

536

Foto: Alisa Anton

Jak připravit zahradu na zimu

Podobně, jako jsme postupovali při zazimování balkonu, ale ve větším měřítku – také na zahradě je potřeba kromě sklizně zralých plodů ochránit před nepřízní počasí trvalky, zahradní nábytek a další venkovní vybavení. Spadané listí shrabeme nebo vyluxujeme vysavačem na listí a dáme ho na kompost. 

Neodstraňujeme listí z celé plochy zahrady. Někde v rohu necháme hromádku větví a neshrabaného listí – toto útočiště umožní přezimování užitečného hmyzu nebo dokonce ježků.

Trávník je vhodné před zimou posekat, pokud jsme to již neudělali, ale ne úplně nakrátko – vhodná je délka kolem pěti centimetrů. Neosázené záhony zryjeme a pohnojíme kompostem, poslední posekanou trávou nebo chlévskou mrvou; zbylý kompost proházíme a provzdušníme. Před zimou důkladně zalijeme stromy a keře. Pokud má na zahradu přístup zvěř, obalíme kmeny pletivem. Trvalky na záhonech přikryjeme chvojím, senem nebo vrstvou kompostu. Zahradní nábytek umyjeme a pokud je to možné, sklidíme ho např. do zahradního domku – pokud ho necháváme venku, ochráníme ho plachtou nebo speciálním obalem. Ujistíme se, že všechny markýzy jsou důkladně zatažené a nemůže k nim pronikat vlhkost.

Zazimování vodních nádrží

Zahradní jezírko není nutné vypouštět, důležité ale je ho pravidelně čistit od spadaného listí a dalších nečistot. Choulostivější vodní rostliny bude potřeba vyndat a uložit v nádobě s vodou např. ve sklepě nebo jiném chladnějším místě, kde teplota neklesne pod bod mrazu. Před příchodem mrazů odstraníme čerpadlo, vodní filtry a další prvky vybavení (třeba UV lampy). Pokud v jezírku přezimují rostliny nebo vodní živočichové, bude potřeba do něj vložit plovák proti úplnému zamrznutí hladiny; k úspěšnému přezimování ryb je nutná hloubka minimálně 1 m. Sudy a jiné nádoby na dešťovou vodu vyprázdníme a uložíme dnem vzhůru.

Kromě sudů nezapomeneme uložit prázdné květináče a tácky, stroje a zahradní nářadí. A teď už zbývá jen těšit se na jaro!

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4650 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
4650 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.