Hledat
Sezónní témata
27. dubna 2022

Jaro v plném proudu, připravme se na hmyz

Redakce
3
2472 přečtení
Jaro v plném proudu, připravme se na hmyz
S oteplováním se probouzí i hmyz. Jak na to, aby zůstal venku a neobtěžoval vás v bytě?

Jak na hmyz v bytě

Aby se vám létající hmyz vůbec do bytu nedostal, fungují sítě do oken a balkonových nebo terasových dveří. Jde určitě o zdravější a ekologičtější možnost, než pořizovat do každé místnosti elektrický odpuzovač hmyzu do zásuvky. Dveřní sítě proti hmyzu usnadňují provoz mezi bytem a zahradou díky samozavírání. Okenních sítí je několik typů pro různá okna, některé z nich se obejdou i bez vrtání do rámů.

Létající hmyz v domácnosti

Kromě sítí do oken a dveří můžete množství hmyzu v domácnosti snížit i dalšími způsoby. Jeden trik zná asi každý: nevětrat večer při rozsvícených světlech. Světlo v bytě slouží pro hmyz jako maják a otevřeným oknem nalétá dovnitř během několika minut tolik drobných létavců, že se nebudete stačit divit. Kromě toho vám pomohou omezit hmyz v bytě tři fígle:

Čistota a vynášení odpadků

V odpadcích, především několik dní nevynášeném odpadkovém koši, se množí mouchy. Vynášejte smetí každý den, aby do něj mouchy nebo jiný hmyz nestihly naklást vajíčka. Hodně uklízejte, luxujte a vytírejte, aby se nic nemnožilo ani v zapadaných drobečcích a zbytcích kůže.

Vůně koření a bylinek

Je to známý fakt, který využíváme například v šatních skříních při boji proti molům: hmyz odpuzují některé rostliny, především jejich vůně.

Komáři nesnášejí vůni skořice. Komáry, mouchy i moly odpuzuje levandule, aksamitníky (afrikány) a máta. Většině hmyzu vadí citronová tráva, rozmarýn, šalvěj, bazalka a také šanta kočičí. Nevoní jim ani molice, meduňka nebo pelargonie.

Vůně, které jsou pro hmyz naopak lákavé, můžete využít k jejich nalákání do pasti. Nádoba s jablečným octem přikrytá propíchanou potravinářskou fólií přivábí a uvězní octomilky, PET lahev se sladkým sirupem zase vosy.

Masožravky

Zní to jako řešení, které by navrhly děti: pořiďte si masožravé rostliny a budete mít od hmyzu pokoj! Samozřejmě záleží na množství (hmyzu i rostlin), ale možná se budete divit: masožravky skutečně účinně omezují množství hmyzu ve vaší domácnosti. Pochutnají si na octomilkách, komárech, smutnicích, ale i mravencích, pavoucích a dalších lezcích. Ideální je pořídit si víc různých druhů masožravých rostlin, protože každá se specializuje na trochu jiný hmyz.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2472 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2472 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.