Hledat
Sezónní témata
8. října 2021

Další netradiční zelenina: zkuste si vypěstovat fenykl, mangold nebo okru

Redakce
3
2271 přečtení
Další netradiční zelenina: zkuste si vypěstovat fenykl, mangold nebo okru
Rozšiřte si obzory a vyzkoušejte jedlé květy, okru, neobvyklé druhy listové zeleniny nebo třeba fenykl. Čím pestřejší zahrada a jídelníček, tím lépe!

Netradiční listová zelenina: saláty, špenáty, fenykl i mangold

Každý zná salát hlávkový nebo ledový, případně rukolu a polníček. To ale nejsou jediné jedlé lístky, které můžete pěstovat na zahradě: na průběžnou sklizeň je skvělý dubáček, který rychle dorůstá (ale také nejrychleji uvadá, je proto potřeba ho zkonzumovat co nejdříve), jako zdroj listů do salátu Caesar využijete vlastní úrodu římského salátu a pikantní nahořklou chuť jídlům dodá malé množství lístků štěrbáku (endivie).

Znáte plodiny, které se urodí každému?

Do módy se dostává mangold, z něhož se dají zužitkovat listy i řapíky. Listy se obvykle dusí po vzoru špenátu, stejným způsobem lze zužitkovat i novozélandský špenát (čtyřboč). Ten dostal název jen díky podobné využitelnosti – se špenátem není příbuzný a i jeho vegetační doba se liší. Sklizeň je největší v letních měsících, na rozdíl od jarní a podzimní sklizně špenátu. Čtyřboč je vhodný i zasyrova do salátů, zejména při zakrytí rostoucích listů proti světlu, aby neztmavly. Jemnou chuť a velký přínos pro zdraví pak má česnekopažitka (čínská pažitka neboli česnek hlíznatý).

Široké využití má také fenykl – semena jsou vhodná do bylinkových směsí pro lepší zažívání, zvláštní chuť a vůni dodají vývarům, zálivkám a marinádám. Syrové plátky fenyklu mohou být součástí salátů, celou bulvu je možné upéct nebo uvařit v mléce.

Na zahrádce si můžete vypěstovat i šťovík. Ne ale ten, který na výletech uždibujeme u lesních cest – šťovík zahradní je výbornou doplňkovou zeleninou do salátů, pomazánek nebo zeleninových polévek.

Jedlý ibišek i jedlé květy

Ibišek běžně známe jako součást čajových směsí, jako jedlý ibišek (ibiškovec jedlý) se ale označuje okra, tradiční surovina jižních států USA, Karibiku, západní Asie, východního Středomoří a severní Indie. Bývá součástí smažených či dušených masových směsí nebo polévek. Okru si můžete vypěstovat i v našich podmínkách.

Trendem posledních let se stávají jedlé květy – podle tohoto kritéria lze vyhledávat i mezi květinovými semeny. Pokud si chcete oživit saláty, chlebíčky nebo dezerty jedlou dekorací, zasijte semínka lichořeřišnice, brutnáku, violky nebo měsíčku.

Cuketové květy smažené v těstíčku jsou vynikajícím, původně italským předkrmem.

Patizony, hokkaido a další druhy dýní: tykve nemusí být jen na okrasu

Mezi tykve patří všechny dýně, cukety a také patizony, dříve oblíbené „létající talíře“, kterými si můžete zpestřit zahrádku a jídelníček i dnes. Všechny druhy dýní jsou jedlé, ale některé jsou chutnější a snáze zpracovatelné než jiné. V kuchyni tak můžete, pokud se vám bude chtít, zpracovat do jídla i vydlabanou dužinu z halloweenské („mexické“) dýně.

Zahradu budou zdobit barevně a tvarově zajímavé odrůdy jako Sweet Dumpling (bílozelená), žaludová dýně tvaru jahody, sněhobílá White Pearl nebo lagenárie (lahvová tykev). Jako originální příspěvek do kuchyně poslouží špagetová dýně – na pohled vypadají nenápadně, dužina se ale po tepelné úpravě rozpadá do vláken použitelných jako špagety. Nejčastěji se pak pro kuchyňskou úpravu pěstují dýně Hokkaido, máslová nebo muškátová.

Dýně všech druhů a velikostí se ideálně hodí na dekorace – větší lze vydlabat a vyřezat, menší umístit do truhlíků nebo dekorativních zákoutí.

Redakce

Nejnovější

Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
2271 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.
Dům a zahrada
21. srpna 2024

Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody

Redakce
4
2271 přečtení
Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody
Léto je ideální čas na relaxaci venku a vychutnávání slunečných dnů. Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít letní pohodu, je vytvořit si vlastní oázu pod pergolou. Pergola může být nejen krásným estetickým prvkem vaší zahrady, ale také praktickým místem pro odpočinek, setkávání s rodinou a přáteli nebo venkovní stravování. Podívejme se na několik tipů, jak z pergoly udělat centrum letních aktivit.