Hledat
Dům a zahrada
19. července 2022

Bazén na zahradě: jak upravit okolí

Redakce
3
4599 přečtení
Bazén na zahradě: jak upravit okolí
V letních dnech není nic lepšího. Smočit se ve vlastním bazénu! Jak ale na to, aby příjemnému osvěžení odpovídalo i okolí vodního rezervoáru?

Tráva, nebo pevná podlaha?

Za prvé záleží, jestli máme bazén nadzemní nebo zapuštěný do terénu. Okolí obou druhů bazénů by mělo být protiskluzové, u nadzemního bazénu ale musíme ještě počítat s chladnější částí roku, kdy na vyhrazené ploše bazén stát nebude. Nejsnazší je nechat kolem bazénu trávu, v tom případě ale musíme počítat s tím, že si budeme našlapávat a do vody nanášet hlínu, kamínky a další nečistoty. Alespoň částečně lze problém řešit textilní nebo gumovou podložkou v oblasti schůdků. Pokud ale máme možnost, hodí se prostor pod bazénem a kolem něj vyložit zdrsnělou dlažbou, přírodním nebo umělým kamenem. Skvělou volbou je takové cihlová dlažba, například od předního českého dodavatele lícového zdiva Westbrick. K jejím výhodám patří skvělé technické vlastnosti - je mrazuvzdorná, odolná vůči povětrnostním vlivům, stálobarevná a má nízkou nasákavost. Její jedinečná krása a dlouholetá životnost podtrhnou dokonalý vzhled vaší zahrady. 

V rámci bezpečnosti by jak nadzemní, tak i zapuštěný bazén měl mít možnost zakrytí. Určitě také nenechávejte v okolí bazénu děti bez dozoru.

Snadná údržba a tepelný komfort

Povrchu v okolí zapuštěného bazénu bychom měli věnovat ještě více pozornosti. Měl by být pochopitelně také protiskluzový, ale kromě toho by se měl i snadno udržovat a také se ve slunečných dnech příliš nerozpálit. Povrch, který pálí do bosých nohou, dokáže používání bazénu znepříjemnit.

Dlažba, kámen i betonové dlaždice se sice snadno udržují, ale pálí do chodidel. Dřevo je příjemné a nerozpálí se, vyžaduje ale zase náročnější údržbu. Mezi kompromisní materiály patří směs kamínků s pryskyřičným pojivem, případně dřevoplastový kompozit woodplastic – směs dřevěných pilin a polymerů, která na omak i vizuálně připomíná dřevo, má vysokou životnost a snadno se udržuje. Přitom nemusíte mít strach z jeho neekologičnosti – dá se plně recyklovat.

Z materiálu woodplastic se vyrábějí i plotové dílce, je tak možné sladit plot nebo zástěnu u bazénu s podlahou okolo.

Zázemí v pergole

Mohlo by se zdát, že kromě zahradního lehátka nebo deky už k bazénu nic víc nepotřebujete. Zahradní pergola na dosah ale dokáže pobyt na zahradě zpříjemnit a zkvalitnit. Pod pergolou může být posezení, ale také stůl s občerstvením, odkládací sušák na ručníky nebo celá letní kuchyně. Přímo od bazénu si tak můžete odskočit třeba na pochoutky z grilu.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4599 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
4599 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.