Hledat
Sezónní témata
18. ledna 2021

Jak se doma zahřát

Redakce
1
3357 přečtení
Jak se doma zahřát

Zima bude ještě dlouhá a vypadá to, že i mrazivá. Nemusíte ale hned zapínat topení na maximum a protopit jmění. Objevte levnější způsoby, jak být v teple.

Zahřejte se pohybem

Když se budete hýbat, nebude vám zima – to nás učily už naše maminky, a měly pravdu. Běhat do kopce nebo do schodů je ideální, zabírá ale i procházka v ostřejším tempu nebo výlet na běžkách. Uvnitř v bytě vás zahřeje zumba nebo aerobic, ale také jóga.

798

Proti studeným končetinám zkuste preventivně pravidelné sprchování teplou a studenou vodou. Když se vrátíte promrzlí zvenku, pro okamžité prohřátí vám pomůže desetiminutová koupel nohou v horké vodě.

Přidejte vrstvu oblečení a zachumlejte se do deky

Další rozumná zásada ověřená generacemi – teplé ponožky a svetr vás zahřejí i bez nutnosti rozpalovat radiátory. A kdyby to nestačilo, zabalte se do teplé deky nebo plédu. Pocitovou teplotu zvýší také izolace zespodu – od sedačky (s pomocí teplých polštářů a sedátek) nebo podlahy. Studená podlaha je velmi nepříjemná, je vhodné na to myslet už při stavbě a zvolit teplejší podlahové krytiny jako dřevo nebo vinyl, případně po bytě rozmístit koberce. Zajímá vás, jak šetřit energií nejen při vytápění

799

Mrznou vám na procházce ruce i přes rukavice? Noste v kapsách hřejivé polštářky – stačí zmáčknout plíšek a polštářek se ihned začne zahřívat. Vydrží hřát až půl hodiny a do původního stavu ho dostanete povařením ve vodě.

Termoska s čajem nebo jiným horkým nápojem

Teplo můžete do organismu přidat i zevnitř pomocí horkého nápoje, polévky nebo třeba misky horkého chilli con carne. Z nápojů nám tepelný komfort nejvíce zvýší zázvorový čaj s medem nebo ovocné čaje se skořicí a hřebíčkem. Pozor na alkohol, který sice pocitově zahřeje, ve skutečnosti ale způsobuje proudění krve do pokožky a rychlejší ochlazování organismu. Víte, jaká je ideální teplota v obytných místnostech? O zdravé teplotě na pobyt i spaní jsme psali v tomto článku.

Koření, které zahřívá organismus

  • chilli
  • kari
  • kurkuma
  • skořice
  • hřebíček
  • badyán
  • pepř
  • kmín

Lokálně se můžete zahřát i pomocí kapsaicinové náplasti nebo prohřívacích krémů.

Zabraňte zbytečnému úniku tepla pomocí venkovních žaluzií

Určitě není od věci zkontrolovat, jestli vám někde v bytě netáhne či jinak neuniká teplo. Tepelné ztráty omezí také screenové rolety nebo venkovní žaluzie. Díky venkovním žaluziím mimochodem ušetříte jak v zimě za vytápění, tak v létě za klimatizaci – v prvním případě udržují teplo uvnitř domu, v tom druhém ho odrážejí ven.

Teplo z krbu nebo quartzové topidlo

Můžete si samozřejmě i přitopit. Ale místo roztočení ventilů topení nebo používání drahých elektrických přímotopů jde přitápět i chytře – například s pomocí quartzového topidla, které patří mezi nejúspornější a nejefektivnější zdroje tepla. V případě, že máte doma krbová kamna, je pak samozřejmě možné přitápět dřevem, teplo do domácnosti dodají ale i krby na biolíh (ethanol). Jejich přenosné varianty si můžete postavit i na stůl, neprodukují kouř a nepotřebují tedy komín. Víte, jaká kamna vás nejlépe zahřejí

Je to v hlavě: jak zvýšit subjektivní pocit tepla

Každý z nás má hranice chladu a tepla nastaveny trochu jinak – především v přechodových týdnech mezi ročními obdobími můžeme potkávat kolemjdoucí v bundách i v krátkých kalhotech. Je možné ovlivnit vlastní subjektivní vnímání chladu – umožňuje to například Wim Hofova metoda nebo autogenní trénink, kdy vleže při uvolnění „posíláme teplo“ do různých částí těla. 

Zahřát se nám pomohou také barvy v domácnosti nebo vůně do aromalampy. Kromě vůní koření, o kterém jsme psali v tabulce výše, můžete vyzkoušet i zázvor nebo rozmarýn.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
3357 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
3357 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.