Hledat
Sezónní témata
24. února 2020

Zima končí, vyrazte s dětmi do lesa! Hry a nápady na první jarní procházky

Redakce
3
4391 přečtení
Zima končí, vyrazte s dětmi do lesa! Hry a nápady na první jarní procházky

Hrát si v lese samozřejmě jde i ve sněhu, ale při teplejším počasí je to přece jen příjemnější. Podle dlouhodobé předpovědi už velké mrazy nepřijdou, a tak můžeme s dětmi začít vyrážet i na dlouhé lesní procházky. A jak je v lese nebo jinde v přírodě zabavit?

Pomozte batolatům poznávat svět

Děti, které sotva odrostly kočárku, bude v lese pravděpodobně fascinovat úplně všechno – větvičky, kamínky i broučci. Pobyt v lese ale můžete využít i k nenásilnému vzdělávání: děti se mohou učit názvy stromů, zvířat nebo hmyzu, případně i barvy všeho okolo. Pokud po cestě narazíte na malý most přes potok, máte o zábavu postaráno – batolata i předškoláky většinou dlouho baví pouštět po vodě listy stromů nebo soutěžit, čí kamínek nejvíc žbluňkne.

Oznamte barvu a pověřte dítě, ať přinese předmět dané barvy. Když máte s sebou víc dětí, mohou soutěžit, kdo takovou věc najde jako první.

Předškoláci: hra na schovávanou nebo domečky pro skřítky

S předškoláky se už v lese zabavíte nesčetným množstvím způsobů. Ke klasické hře na babu nebo na schovávanou nepotřebujete žádné pomůcky a můžete ji hrát kdykoli, pokud si ale chcete lesní procházku trochu zpestřit, vezměte s sebou třeba kolíček na prádlo a zahrajte si na klíště: hráč, který má kolíček, se ho snaží nepozorovaně připnout na oblečení někomu jinému. Kdo zjistí, že má na sobě kolíček, se ho opět nenápadně pokouší předat dál. Kdo přijde s kolíčkem do cíle, prohrává. Do lesa si také můžete vzít papír a pastelky a metodou frotáže prokreslovat na papír vzorky na kůře stromů. A evergreenem jsou domečky pro skřítky – v okolí stromů určitě najdete spoustu kamenů, větviček, mechu nebo kůry pro vytvoření těch nejfantastičtějších obydlí.

601

Foto: Annie Spratt

Zadejte dětem počet předmětů určitého druhu, který mají donést (např. 5 šišek). Kdo donese jako první správné množství, vyhrává.

Školákům můžete uspořádat bojovku nebo lesní olympiádu

Starší předškoláci a mladší školní děti obvykle milují různé pátrání a soutěže – můžeme jim proto předem připravit lesní bojovku. Na vhodných místech během cesty nenápadně schovejte části mapy s cestou k pokladu a pomáhejte dětem s jejich hledáním; na konci výletu můžete ukrýt například sáček čokoládových mincí. Pokud máte ke hře i vhodnou legendu („někde v tomhle lese si známý loupežník ukryl svůj poslední lup a na naší chalupě jsme našli nápovědu, jak se k němu dostat“), o to budou děti nadšenější.

Nebo zkuste lesní olympiádu a připravit si v lese několik stanovišť – na lesní cestě se dají narýsovat dvě čáry jako start a cíl běžeckého závodu, na mýtince zase házet šiškami na cíl (třeba na pařez). Pro vítěze jednotlivých disciplín je hezké mít v batohu připravenou malou sladkou odměnu.

603

Bez pomůcek se obejde klasická dotazovací hra, kdy se hráči snaží dobrat výsledku pokládáním otázek, na které lze odpovědět ano nebo ne. Do lesa se hodí varianta „co vidím?“. Mladším dětem můžete hádání zjednodušit upřesněním počátečního písmene, např. „Koukám se kolem sebe a vidím něco, co začíná na písmeno K.“

Jestli bydlíte ve městě, nezapomeňte, že i na území velkých měst se nacházejí lesní komplexy, často dost rozsáhlé. Zkuste se podívat na mapu! Výčet těch nejznámějších lesů v Praze najdete zde:

Kam do lesa v Praze? Několik tipů na zalesněné oblasti na území Prahy

  • Petřín
  • Divoká Šárka
  • Prokopské údolí
  • obora Hvězda
  • Stromovka
  • Kunratický (Krčský) les
  • Hostivařský lesopark (malá ZOO)
  • Chuchelský háj
  • Klánovický les
  • Modřanská rokle
  • Xaverovský háj
  • Břežanské údolí

A když se přece jen počasí zhorší, zpestřete si pobyt doma například malováním na okna.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4391 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
4391 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.