Hledat
Sezónní témata
30. září 2021

Zakládáme zahradu: Co zasadit a zasít na podzim?

Redakce
2
6083 přečtení
Zakládáme zahradu: Co zasadit a zasít na podzim?
Mohlo by se zdát, že od sklizně posledních plodů po zazimování není na podzim na zahradě co dělat. Opak je pravdou: říjen je ideální dobou na sázení ovocných stromků i ozdobných keřů, vysazování cibulovin nebo setí ozimé zeleniny. Podzimní výsadba svědčí i růžím nebo česneku. Čím vším můžete na podzim vylepšit zahradu?

Ovocné stromy a keře

Choulostivější stromy a keře vysazujte zhruba do poloviny října. Týká se to především broskvoní a meruněk, v chladnějších oblastech i ořešáků. Od poloviny října do prvních mrazíků, tedy zhruba do listopadu, můžete sázet všechny ostatní ovocné stromky: jabloně, hrušně, slivoně, třešně či višně. Kořeny stromku ponořte na několik hodin do vody a sázejte je do připravených jam – zhruba 60 cm v průměru, pro zákrsek alespoň 40 cm hlubokých, pro čtvrtkmen zhruba 50 cm. Před zasazením zatlučte do jámy opěrný kůl a vložte stromek tak, aby byl zakryt zeminou do stejné výšky jako ve školce. Zeminou promíchanou s uleželým kompostem jemně zasypte kořeny a postupně mírně upěchovávejte, aby v kořenech nezůstaly vzduchové kapsy. Po sešlapání ještě ke stromku nahrňte cca 10 cm půdy jako rezervu – tu už nesešlapávejte.

Tip: Při sázení stromů myslete na to, aby měly okolo sebe dost prostoru k růstu, alespoň 5 metrů. Pokud plánujete ovocné stěny, stačí cca 1,5 metru.

V průběhu října je vhodný čas i na sázení kvetoucích okrasných keřů. Šeřík, zlatici (nazývanou obvykle zlatý déšť), kdoulovec, tamaryšek nebo trojpuk. Jáma na sázení by měla být o něco větší než kořenový bal, na dno můžete dát lopatu přesátého kompostu. Zasadit můžete i růže.

Zelenina pro jarní sklizeň

Do lehké, spíše písčité půdy na slunné místo můžete na podzim vysít i některé mrazuvzdorné druhy zeleniny – budete je mít připravené pro ranou jarní sklizeň. Zimu přečkají ředkvičky, ozimé saláty, špenát, zimní pórek nebo mrkev, petržel a pastinák. Přesto je lepší přikrýt je proti holomrazům například bílou geotextilií.

Zasaďte si česnek a jarní cibuloviny

Česnek miluje chladné teploty a ideální čas na jeho venkovní výsadbu bude pravděpodobně až v listopadu nebo začátkem prosince – teplota půdy by se měla ustálit na zhruba 9 °C. I v říjnu je ale možné zkusit česnek zasadit: o pravidle „čím dříve, tím hlouběji“ a dalších užitečných radách pro pěstování česneku se dočtete v našem průvodci.

Od konce září do října sázejte i cibulky narcisů, tulipánů, modřenců, hyacintů, krokusů nebo sněženek a bledulí. Hloubka jamky by měla být asi 2–2,5násobek průměru cibulky (u narcisů o něco hlouběji). Dno jamky naplňte hrstí kompostu a dodržujte rozestupy podle velikosti rostlin, cca 5–10 cm. Nejrychleji se ujímají tulipány, proto je klidně zasaďte co nejpozději, aby v případě teplého října nechtěně nevyrazily ještě před zimou.

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
6083 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
6083 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.