Hledat
Dům a zahrada
3. srpna 2021

Voňavá zahrada: květiny a keře s nejkrásnější vůní

Redakce
2
6141 přečtení
Voňavá zahrada: květiny a keře s nejkrásnější vůní
Chcete, aby vám rostliny a keře na zahradě nejenom krásně kvetly, ale také úžasně voněly? Přečtěte si, jaké letničky, trvalky i dřeviny zasadit, aby pobyt na vaší zahradě potěšil všechny smysly.

Vonné jarní cibuloviny

Na jaře vás krásnou vůní odmění především hyacinty nebo narcisy. Na teplých a světlých stanovištích ale můžete zkusit zasadit také frézie – nebo, pokud se bojíte mrazíků, je umístěte do skleníku či zimní zahrady.

V létě udělají vašemu nosu radost lilie. Vyhovují jim slunná místa, ale kořeny schované ve stínu – ideálně prostřednictvím nízkých trvalek pěstovaných ve společném záhonu.

Aromatické letničky na záhony, do truhlíků i do pergoly

Chybu neuděláte s nemalým množstvím letniček, které mají přímo jako druhové jméno „vonný“ nebo „vonná“. Rostlinám jako hrachor vonný, chejr vonný, rezeda vonná nebo večernice vonná určitě vůně chybět nebude. Mezi dalšími se podívejte po hledících, hvozdících, minipetuniích, fialce šedé nebo violce zahradní, voní také nocenka zahradní, zavinutka, lichořeřišnice či okrasný tabák.

Voňavé popínavky do pergoly? Žádný problém – z letniček vyberte některou z krásných barev hrachorů, mezi keři zimolez kozí list, kterému se také říká růže z Jericha. Tipy na další popínavé rostliny najdete zde.

Trvalky, které vám provoní zahradu každý rok

Pastvou pro oči i pro nos jsou jednoznačně denivky. Snadno se pěstují, většina druhů je navíc mrazuvzdorná, jen první rok po výsadbě ještě obvykle nekvetou.  Trochu náročnější na péči je populární levandule – vyžaduje dostatek slunečního svitu a lehčí, spíše suchou propustnou půdu.

Pokud sháníte voňavé polštářové trvalky, které vyplní jakoukoli půdní skulinu, vsaďte na mateřídoušku nebo dobromysl.

Jak bylinnou, tak dřevitou formu mohou mít i oblíbené pivoňky.

Omamně vonící stromy a keře

Asi nejznámější voňavou dřevinou je růže, pěstovaná v nespočtu druhů a barevných variant. Nádherně voní také jasmín, který v našich podmínkách venku nevypěstujeme, ale můžeme ho nahradit podobně vonícím pustorylem. Na přelomu dubna a května zahradu krásně provoní také šeřík nebo květy černého bezu, později trnovník akát a lípa srdčitá. Motýly přilákají krásně barevné komule (tzv. motýlí keř).

Mít provoněnou zahradu i v zimě? Není to nesmysl: poohlédněte se po vilínech, které kvetou (a voní) v lednu a únoru.

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
6141 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
6141 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.