Hledat
Sezónní témata
8. dubna 2022

Velikonoční tradice a dekorace

Redakce
3
1471 přečtení
Velikonoční tradice a dekorace
Už v neděli 10. dubna začíná takzvaný Pašijový týden, tedy vlastně začátek předvelikonočního týdne. Na jaké tradice nezapomenout a jak vyzdobit byt nebo dům?

Pašijový týden

Květná neděle

V tento den, o poslední postní neděli, se připomíná příjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma. V kostelech se světí kočičky – rozkvetlé větvičky jívy.

Modré pondělí

Název tohoto dne vychází z německého blau – modrý, ale také práce neschopný, dokonce opilý. Tento den bylo nakázáno odpočívat a nabírat síly, pracovat se nesmělo, což se nám dnes před nadřízenými asi obhájit nepovede.

Šedivé úterý

Oba dny, o Šedivém úterý a Škaredé středě, se naopak pracovalo až až – především na předvelikonočním úklidu.

Škaredá středa

Kdo se na Škaredou středu škaredil, tomu to údajně mělo vydržet celý rok. Nemračte se a raději pokračujte ve velkém úklidu: ne nadarmo se této středě říká někde i Sazometná, vymetaly se totiž komíny. To mělo zajistit jejich správný tah, ale také z nich vyhnat případné zlé duchy.

Zelený čtvrtek

V tento den „odletí zvony do Říma“ a až do Bílé soboty se  „zvoní“ řehtačkami. Na Zelený čtvrtek byste také měli sníst něco zeleného – neví se ovšem přesně, odkud tato pověra vznikla. Trochou zeleniny každopádně povzbudíte zdraví a nic nezkazíte. Tento den se peklo i zatočené kynuté pečivo, jidášky.

Velký pátek

Tento den je pověrami a tradicemi doslova nabitý. Na Velký pátek byl podle evangelií Ježíš odsouzen a ukřižován, proto křesťané nejedí maso a správně by se měli najíst jen jednou za den (tzv. půst újmy). Z lidových pověstí víme o víře, že se právě dnes otevírají skály a poklady v nich. Neperte prádlo – prali byste ho (samozřejmě symbolicky) v Kristově krvi.

Bílá sobota

O Bílé sobotě se, jak název napovídá, bílilo. Nemusíte malovat, stačí dokončit velikonoční úklid, aby bylo všude čisto a bílo. Také upečte mazance, beránka a nádivku.

Velikonoční neděle – Boží hod velikonoční

Na Velikonoční neděli končí postní období. Toho dne vstal podle legendy Ježíš Kristus z mrtvých.

Velikonoční (Červené) pondělí

Pondělí není tradiční součást křesťanských svátků – koledování s pomlázkou patří k pohanským tradicím, stejně jako zdobení, případně hledání vajec. Jde o oslavu jara a radosti z probouzející se přírody.

Přečtěte si i o dalších velikonočních zvycích v našem minulém článku.

Nejlepší velikonoční DIY dekorace

Chcete si vytvořit vlastní velikonoční dekoraci? Nabízí se věnec na dveře: jeho výroba je jednoduchá, upoutá všechny návštěvy a snadno si ho přizpůsobíte pomocí své nejoblíbenější jarní barvy, květů, kraslic nebo třeba zajíčků či kuřátek.

O Velikonocích můžete využít i barvy na sklo a vytvořit na okna krásné jarní obrázky, třeba i s dětmi. Přinesli jsme vám také návod na netradiční zdobení vajíček a kraslic, třeba v podobě smajlíků – inspirujte se i letos!

Nejnovější

Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
1471 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.
Dům a zahrada
21. srpna 2024

Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody

Redakce
4
1471 přečtení
Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody
Léto je ideální čas na relaxaci venku a vychutnávání slunečných dnů. Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít letní pohodu, je vytvořit si vlastní oázu pod pergolou. Pergola může být nejen krásným estetickým prvkem vaší zahrady, ale také praktickým místem pro odpočinek, setkávání s rodinou a přáteli nebo venkovní stravování. Podívejme se na několik tipů, jak z pergoly udělat centrum letních aktivit.