Sázení česneku na podzim
Podzim je ideální období na výsadbu česneku – čím později, tím lépe. Teplota půdy by se měla dlouhodobě držet pod 9 °C; pokud nemrzne, lze sázet i na začátku prosince. V teplejší půdě může česnek napadnout tzv. fuzariová hniloba. Platí, že čím sázíme dříve, tím hlouběji: v září a říjnu je vhodná hloubka kolem 8 cm, v prosinci stačí 4 cm. Vzdálenost mezi zasazenými stroužky by měla být asi 10–12 cm, rozestup řádků 25 až 30 cm. Proti houbovým chorobám je vhodné stroužky před výsadbou namořit přípravkem Sulka. Sází se podpučím (ploškou, kterou byly přichyceny ke spodní části cibule) dolů, špičkou nahoru.
Pranostiky: Česnek se má sázet den před zamrznutím půdy. Je to možná úsměvná rada, ale ukazuje, že bychom měli počkat na teploty klesající opravdu už velmi blízko k nule. Jiné lidové rčení oznamuje, že Svatý Havel česnek sázel. Sv. Havel má svátek 16. října, v současných klimatických podmínkách je ale obvykle tou dobou na česnek ještě brzy. Lépe nám poslouží jiná, byť opět orientační pranostika, že česnek sázíme okolo Dušiček.
Kam sázet česnek
Záhon pro česnek by měl být na prosluněném, teplém místě; nejvhodnější půda je propustná, středně těžká nebo lehčí. Před sázením záhon zryjte do hloubky cca 15 cm a odplevelte. Opatrně s hnojením: česnek nesnáší čerstvě pohnojenou půdu, pokud chcete hnojit kravským hnojem nebo jiným organickým hnojivem, musíte zeminu prohnojit alespoň dva týdny dopředu. Lepší je použít dobře vyzrálý kompost nebo speciální hnojivo pro česnek a cibuli. Nesázejte česnek do půdy po cibulovinách, luštěninách a cibulové zelenině, hodí se záhony po okurkách, bramborách nebo košťálovinách. Na stejné místo pak znovu nevysazujte česnek alespoň 4–5 let.
Ozimé odrůdy česneku
Česnek nejlépe prospívá ve své původní lokalitě – cizím odrůdám se u nás moc nedaří. České odrůdy najdeme mezi paličáky i nepaličáky, většina jich je ozimých. A jaký je rozdíl mezi paličáky a nepaličáky? Paličáky mívají větší stroužky uspořádané kolem středového stvolu. Nepaličáky mají drobnější stroužky nepravidelně navrstvené v cibuli; jejich loupání a zpracování je vzhledem k velikosti nepohodlnější, zato bývají chutnější a trvanlivější.
Ozimé odrůdy českého česneku
- Anton (nepaličák)
- Benátčan (nepaličák)
- Bjetin
- Brick
- Dukát
- Havran
- Jovan
- Lukan (nepaličák)
- Mirka
- Slavin
- Stanik
- Tantal
- Unikat
- Vekan
Kde získat sadbový česnek?
Můžete získat stroužky k zasazení rozebráním běžného konzumního česneku, to ale nese určitá rizika – například to, že navzdory českému označení původu nepůjde o českou odrůdu a nebude se mu u nás dařit. Česnek prodávaný v obchodech také neprošel zdravotní kontrolou a můžete si s ním do půdy zanést nežádoucí choroby, např. bílou sklerociovou hnilobu. Vhodnější je sehnat si sadbový česnek přímo od pěstitele.
Pěstování česneku v květináči nebo truhlíku
V domácím prostředí nám stačí truhlík nebo jiný prostor k pěstování, substrát a jedna cibule česneku. Rozebereme ji na stroužky (neloupeme!) a zatlačíme je zhruba 2 cm hluboko, necháváme rozestupy asi 15–20 cm. Truhlík nebo květináč umístíme na prosluněné místo, česnek potřebuje hodně světla. Nezapomínáme dobře zalévat, aby nevysychal. Sklízet budeme moci zhruba za 6–9 měsíců.
Tip: Potřebujete nové nářadí? Vyzkoušejte tento e-shop s 30letou tradicí.
Kdy sklízet česnek
Jak poznáme, kdy česnek sklízet? U paličáků je to jinak než u nepaličáků. Česnek paličák sklízíme v době, kdy mají ještě 5 dužnatých listů; mohou být žluté, ale ne suché. Alternativně můžeme u několika rostlin neodstraňovat stvol a pak se řídit jeho tvarem – zakroucený stvol se v době dozrávání česneku napřímí a roste mírně šikmo nahoru. Nepaličák naopak sklízíme v době, kdy nať ze zhruba poloviny rostlin lehne na zem a začne žloutnout.
TIP: Používejte oblečení na zahradu od české firmy Brudra.
Vypěstovaný česnek můžeme využít na dochucení pokrmů i pro léčebné účely. Zkuste si například vyrobit účinný sirup proti kašli a nachlazení!
Recept na česnekový sirup proti kašli
- 8–10 oloupaných stroužků česneku
- 200 ml jablečného octa
- 200 ml medu
Česnek utřeme špičkou nože do jemné pasty, popřípadě prolisujeme. Přidáme med a ocet a dobře promícháme nebo rozmixujeme, nalijeme do uzavíratelné sklenice a necháme pět dnů uzrát v chladničce. Sirup užíváme nalačno – dvě lžičky rozpustíme ve sklenici vody, před otevřením sklenici sirupu dobře protřepeme. Vždy je potřeba ho zředit, je velmi silný, neužíváme ho neředěný.