Hledat
Sezónní témata
5. října 2021

Podzim v pergole

Redakce
2
4325 přečtení
Podzim v pergole
Babí léto odchází a zahradu nebo terasu v nejbližších týdnech čeká zazimování – to ale neznamená, že musíte rezignovat na posezení v pergole. Jak vybavit pergolu, aby v ní bylo příjemně i během podzimu?

Ochraňte pergolu proti větru

Aby v pergole nefoukalo, s tím mohou pomoci různé zástěny. Do hliníkových pergol se hodí screenové rolety nebo venkovní žaluzie – pergola ARTOSI s jejich montáží předem počítá.

Zastínění proti dešti a prvnímu sněhu

U bioklimatické pergoly nemusíte řešit žádné dodatečné zastínění: naklápěcí lamely s gumovým těsněním a řízeným odtokem si poradí s deštěm i se sněhem. Při konfiguraci pergoly ARTOSI si můžete dokonce střechu rozdělit na několik sekcí a naklápět lamely nezávisle v každé z nich.

Teplo v pergole

Aby vám bylo v pergole teplo, k tomu pomohou už zmiňované zástěny před větrem. S klesajícími teplotami už to ale nestačí: tehdy mohou přijít ke slovu elektrické či plynové infrazářiče. Pořízení elektrického zářiče do pergoly je nejjednodušší a nejlevnější, musíte ale mít po ruce elektrickou zásuvku. Plynové hořáky mají vlastní propan-butanovou lahev, umístíte je tam, kam právě potřebujete, a nemusíte se omezovat dosahem kabelu. Oproti elektrickým je však můžete používat jen v dobře větraných prostorách – zastínění pergoly proti větru tak nemůže být příliš velké. Tepelnou pohodu v pergole doladíte hřejivými dekami, které bývají k dispozici i na zahrádkách restaurací.

U infrazářičů, které budete používat venku, si ověřte jejich odolnost proti vodě (IP).

Dostatek světla

S příchodem podzimu se rychleji stmívá, což se ještě výrazněji projeví při skončení letního času o posledním říjnovém víkendu. Trávení volných večerů v pergole pak kromě chladu zkomplikuje i brzký nástup tmy. Do bioklimatické pergoly ARTOSI můžete zabudovat LED pásek nebo použít jednotlivé LED svítilny, ať už závěsné, nebo k položení na stůl či na zem. O výběru venkovního osvětlení pergoly nebo terasy jsme psali zde.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4325 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
4325 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.