Hledat
Dům a zahrada
1. listopadu 2021

Co dodělat na podzim na zahradě?

Redakce
2
2199 přečtení
Co dodělat na podzim na zahradě?
Začátkem listopadu už začínáme řešit zazimování zahrady, měli bychom ale myslet i na podzimní zrytí záhonů, posekání trávníku, případně setí zeleniny pro první jarní sklizeň. Co ještě stihnout, než začne mrznout?

Okrasná a užitková zahrada v listopadu

Okolo prvních mrazíků sklízíme poslední plody i kořenovou zeleninu, pokud nemrzne, vyséváme zeleninu pro první jarní sklizeň. Před zimou posekáme trávník, shrabeme opadané listí a zryjeme neosázené záhony. Hlízy jiřin po prvním přemrznutí vyjmeme ze země a uskladníme, sázet naopak můžeme tulipány a další cibuloviny. Okolo stromů a na jahodové záhony je vhodné v mělké vrstvě zarýt dávku uleželého kompostu nebo hnoje.

Nepodceňujte podzimní rytí – pomůže půdě zregenerovat a oslabí zbylý plevel.

Jak zazimovat pergolu, markýzy a zahradní nábytek

Moderní hliníkové pergoly není potřeba nijak zvlášť čistit – stačí základní údržba, tj. odstranění hrubých nečistot, vyčištění odtokových kanálků a ošetření gumového těsnění lamel speciálním přípravkem. Lamely před zimou naklopte na 90 °, abyste zabránili jejich přimrznutí. Venkovní markýzy úplně zatáhněte, aby nenavlhly. Nezapomeňte vypustit vodu z hadic, aby v nich nezmrzla a neroztrhala je. Na suché místo je třeba uložit zahradní nářadí a nábytek, případně ho přikrýt plachtou. Vyčistěte také podlahy pod pergolou, na terase nebo na balkoně.

Zimní úkryt pro ježky a hmyz

Perfektně uklizená zahrada je sice příjemná na pohled, v zimě ale nemá šanci poskytnout možnost přezimovat různým živočichům. Drobná zvířátka (ježci, ale i užitečný hmyz, například slunéčka sedmitečná) přitom potřebují hromádku listí, větví, posekané trávy apod., kde mohou bezpečně strávit zimu. Pokud chcete vyjít zvířatům vstříc, nechte někde v rohu zahrady podobnou kupičku. Alternativně můžete vyrobit nebo koupit ježčí domeček nebo budku, hadník pro hady a ještěrky, případně hmyzí hotel. Ptačím krmítkem potěšíte hladové ptáčky, které tak zároveň máte možnost v zahradě zblízka pozorovat.

Ježek menší než 600 gramů venku zimu nepřežije, pokud takového na zahradě v druhé polovině listopadu najdete, odvezte ho do záchranné stanice.

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2199 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2199 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.