Hledat
Svět Isotra
16. února 2022

Pergola místo terapie: starejte se o vaše duševní zdraví

Redakce
3
2201 přečtení
Pergola místo terapie: starejte se o vaše duševní zdraví
Psychika většiny lidí je na tom nejhůře za dlouhá léta. Procházíme těžkým obdobím a podle odborníků bude trvat ještě dlouho, než se z dopadů posledního roku a čtvrt vzpamatujeme. Majitelé zahrádek ale mají oproti ostatním výhodu – zahrada pomáhá psychice v mnoha ohledech.

Pobyt v zeleni

První a bezprostřední efekt napadne každého: v přírodě, s pohledem do zeleně, je většině lidí okamžitě o trochu lépe. Japonci mají dokonce lesní terapii (šinrin joku), ale pokud se nedostanete do lesa, trávit čas na zahradě je pro psychiku určitě lepší než zůstat mezi čtyřmi stěnami nebo v městských ulicích.

Nápady na příjemně strávené přicházející jaro na zahradě jsme vám přinesli v tomto článku.

Příjemný čas strávený s rodinou

Druhý nejdůležitější „faktor zahrady“ je pro většinu lidí možnost klidného posezení s rodinou a nejbližšími. Hliníková pergola vám poskytne nejen příjemné útočiště, ale také možnost sedět venku i během přeháněk nebo období intenzivně pálícího slunce díky naklápějícím se lamelám. Pokud chcete své rodině dopřát opravdu kvalitní odpočinek bez kompromisů, prozkoumejte možnosti bioklimatické pergoly ARTOSI. Psali jsme o nich například zde.

Pokud svou pergolu ještě nemáte, nezapomeňte na jarní bonus ARTOSI, který probíhá v termínu od 14.2.2022 do 31.3.2022 a získejte k pergole screenovou roletu ZDARMA. Více o bonusu zde.

Bioklimatická pergola ARTOSI

Zahradnické práce

Práce na zahradě pomáhá uvolnit se a vyčistit hlavu především kancelářským profesím – jednoduchá manuální práce dá odpočinout mozku a přinese uspokojení nad rychle viditelnými, fyzickými výsledky, což ne každý může říct o své pracovní náplni. Hezky upravená zahrádka také slouží jako určitá výkladní skříň naší snahy a je zdrojem hrdosti a dalších příjemných pocitů.

Další výhody zahrady jsme popsali v tomto článku.

Bylinky proti stresu

V přírodě najdeme množství rostlin a bylinek, které nám mohou pomoci zmírnit úzkosti nebo deprese. Některé z nich lze pěstovat i na vlastní zahradě – budete tak mít neustále při ruce čerstvé bylinky na uvolňující čaj nebo uklidňující koupel. Některé z nich využijete i jako koření nebo dochucovadla: dobrou náladu dodává rozmarýn, oregano nebo máta. U máty pomáhá přivonět k rozemnutým lístkům nebo potírat spánky mátovým olejem. Oregano (dobromysl) a rozmarýn můžete přidávat do koupele, dobromysl je také dobré inhalovat nebo z něj připravit nálev. Rozmarýn je nejlepší zpracovat na olej či víno.

Na fotografii: Oregano

Známou uklidňující bylinkou je meduňka, kterou využíváme především do relaxačních čajů. Do večerního šálku čaje se hodí i květ levandule nebo třezalka. Pokud máte na zahradě nebo za humny kozlík lékařský, použijte do nálevu nebo lihové tinktury (valeriánské kapky) drcený oddenek.

Před dlouhodobým užíváním třezalky se poraďte s lékařem – může snižovat účinky některých léků a také způsobuje vyšší citlivost na sluneční záření.

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2201 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2201 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.