Hledat
Dům a zahrada
5. srpna 2021

Nejlepší bylinky na zahradu i balkon

Redakce
2
3354 přečtení
Nejlepší bylinky na zahradu i balkon
Máte zahradu, balkon nebo alespoň trochu místa pro truhlíky za oknem? A pěstujete tam bylinky? Jestli ne, je nejvyšší čas to napravit: přinášíme přehled těch nejlepších bylinek, které si můžete sami vypěstovat.

Do české kuchyně: majoránka, petržel a libeček

Majoránka patří spolu s pepřem, kmínem, sladkou paprikou a česnekem k asi nejpoužívanějšímu koření v klasické české kuchyni ​​– mletá masa nebo bramboráky si bez ní jen těžko představíme. Pro pěstování na zahrádce je jako stvořená, ovšem pouze jako letnička – nesnáší zimu a napadly by ji půdní houby. Majoránku si proto na zimu nasušte (zajímavostí je, že sušená je jako jedna z mála bylinek voňavější než čerstvá)!

Hladkolistá petrželka je také bylinka, kterou používáme v české kuchyni velmi často, ať už na posypání vařených brambor a rýže, nebo do polévek, pomazánek a salátů. Pokud hledáme zdravou náhradu maggi, vysejeme nebo zasadíme na záhony libeček: obvykle se snadno rozrůstá, dobře přezimuje a má výraznou kořeněnou chuť, která nahradí dochucovadla do polévky.

Proti kašli a nachlazení můžete na zahrádce pěstovat další typicky českou rostlinu: mateřídoušku. Krásně voní, uklidňuje a usnadňuje vykašlávání. Používá se jako čaj nebo do koupele.

Vůně Středomoří: bazalka, oregano, rozmarýn a tymián

Oblíbili jste si středomořskou kuchyni – italskou, řeckou nebo francouzskou? Dodejte jí chuť čerstvými bylinkami: bazalka chutná výborně v caprese s rajčaty a mozzarellou, ale lze ji přidat i na pizzu. Přebytky můžete zpracovat s olejem a oblíbenými ořechy do pesta. V případě, že na zahradě nemáte žádný ořešák, kvalitní ořechy seženete u specializovaného prodejce ořechů. Bez oregana neboli dobromysli (příbuzného naší majoránka) se neobejde žádná pizza, rozmarýn a tymián zase výborně dochutí nejrůznější masové pokrmy, brambory i zapečená jídla.

Bylinky můžete také zasadit do truhlíků v pergole. Doplní vaši pergolu dekorativními listy a květy, ale i krásnou vůní.

Do čaje i limonády: máta, meduňka nebo levandule

Co by to bylo za zahrádku bez aspoň jednoho trsu máty? V létě aromatické lístky využijete do alkoholických koktejlů, limonád i pro ochucení obyčejné kohoutkové vody; v zimě přijde k chuti čerstvý mátový čaj. Na uklidnění je vynikající připravit si čaj z listů meduňky. A do čaje se dá použít i levandule, jejíž nasušené snítky vám navíc krásně provoní celý dům.

Přečtěte si, jak připravit bylinky na zimu – víte, které přezimují venku a které zimu nezvládnou?

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
3354 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
3354 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.