Do české kuchyně: majoránka, petržel a libeček
Majoránka patří spolu s pepřem, kmínem, sladkou paprikou a česnekem k asi nejpoužívanějšímu koření v klasické české kuchyni – mletá masa nebo bramboráky si bez ní jen těžko představíme. Pro pěstování na zahrádce je jako stvořená, ovšem pouze jako letnička – nesnáší zimu a napadly by ji půdní houby. Majoránku si proto na zimu nasušte (zajímavostí je, že sušená je jako jedna z mála bylinek voňavější než čerstvá)!
Hladkolistá petrželka je také bylinka, kterou používáme v české kuchyni velmi často, ať už na posypání vařených brambor a rýže, nebo do polévek, pomazánek a salátů. Pokud hledáme zdravou náhradu maggi, vysejeme nebo zasadíme na záhony libeček: obvykle se snadno rozrůstá, dobře přezimuje a má výraznou kořeněnou chuť, která nahradí dochucovadla do polévky.
Proti kašli a nachlazení můžete na zahrádce pěstovat další typicky českou rostlinu: mateřídoušku. Krásně voní, uklidňuje a usnadňuje vykašlávání. Používá se jako čaj nebo do koupele.
Vůně Středomoří: bazalka, oregano, rozmarýn a tymián
Oblíbili jste si středomořskou kuchyni – italskou, řeckou nebo francouzskou? Dodejte jí chuť čerstvými bylinkami: bazalka chutná výborně v caprese s rajčaty a mozzarellou, ale lze ji přidat i na pizzu. Přebytky můžete zpracovat s olejem a oblíbenými ořechy do pesta. V případě, že na zahradě nemáte žádný ořešák, kvalitní ořechy seženete u specializovaného prodejce ořechů. Bez oregana neboli dobromysli (příbuzného naší majoránka) se neobejde žádná pizza, rozmarýn a tymián zase výborně dochutí nejrůznější masové pokrmy, brambory i zapečená jídla.
Bylinky můžete také zasadit do truhlíků v pergole. Doplní vaši pergolu dekorativními listy a květy, ale i krásnou vůní.
Do čaje i limonády: máta, meduňka nebo levandule
Co by to bylo za zahrádku bez aspoň jednoho trsu máty? V létě aromatické lístky využijete do alkoholických koktejlů, limonád i pro ochucení obyčejné kohoutkové vody; v zimě přijde k chuti čerstvý mátový čaj. Na uklidnění je vynikající připravit si čaj z listů meduňky. A do čaje se dá použít i levandule, jejíž nasušené snítky vám navíc krásně provoní celý dům.
Přečtěte si, jak připravit bylinky na zimu – víte, které přezimují venku a které zimu nezvládnou?