Hledat
Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
416 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.

Správné zalévání

1. Zalévejte ráno nebo večer

Jedním z nejdůležitějších aspektů péče o zahradu v létě je správné zalévání. Nejlepší čas na zalévání je brzy ráno nebo pozdě večer, kdy slunce není tak silné. Tímto způsobem minimalizujete odpařování vody a umožníte rostlinám absorbovat maximální množství vláhy.

2. Používejte mulč

Použití mulče kolem rostlin je skvělým způsobem, jak udržet vlhkost v půdě. Mulč také pomáhá potlačit růst plevele a chrání kořeny rostlin před extrémním horkem. Organické materiály, jako je sláma, posekaná tráva nebo listí, jsou ideálními volbami pro mulčování.

3. Hluboké zalévání

Místo častého povrchového zalévání se zaměřte na méně časté, ale hluboké zalévání. Tímto způsobem podpoříte hlubší kořenový systém, který je odolnější vůči suchu. Závlaha by měla být pomalá, aby měla voda čas proniknout do hlubších vrstev půdy.

Péče o trávník

1. Vyšší sečení

V létě nechte trávu trochu delší, ideálně kolem 7–8 cm. Delší tráva lépe zadržuje vlhkost a poskytuje stín pro kořeny, což snižuje stres z horka. Navíc hustší trávník lépe potlačuje růst plevele.

2. Pravidelné zalévání

Stejně jako u rostlin, i trávník by měl být zaléván brzy ráno nebo večer. Snažte se zajistit hluboké zalévání, aby voda pronikla až ke kořenům.

3. Hnojení

V létě je důležité trávník hnojit, aby zůstal zelený a zdravý. Použijte pomalu se uvolňující hnojivo, které dodá potřebné živiny po delší dobu.

Čemu se vyvarovat

1. Nadměrné zalévání

I když je zalévání klíčové, nadměrné zalévání může vést k hnilobě kořenů a vzniku plísní. Snažte se najít rovnováhu mezi dostatečnou závlahou a zbytečným přemokřením půdy.

2. Používání chemických pesticidů

Pokud je to možné, vyvarujte se používání chemických pesticidů, které mohou poškodit životní prostředí a užitečné organismy. Místo toho se zaměřte na přírodní řešení a podporu biologické rozmanitosti ve vaší zahradě.

3. Přehánění s hnojením

Příliš mnoho hnojiva může způsobit spálení kořenů a narušit rovnováhu půdních živin. Dbejte na doporučené dávkování a aplikujte hnojiva v intervalech, které odpovídají potřebám vašich rostlin.

Správná péče o zahradu během horkých letních měsíců může být náročná, ale s těmito tipy a radami můžete udržet svou zahradu v kondici a zajistit, že vaše rostliny a trávník přežijí léto bez problémů. Klíčem je pravidelná kontrola, správné zavlažování a podpora přirozené rovnováhy v zahradě. Užijte si léto a radost z krásně udržované zahrady!

Po náročné práci na zahradě si dopřejte zasloužený odpočinek pod pergolou nebo markýzou a osvěžte se sklenicí dobře vychlazeného nápoje.

Nejnovější

Dům a zahrada
21. srpna 2024

Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody

Redakce
4
416 přečtení
Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody
Léto je ideální čas na relaxaci venku a vychutnávání slunečných dnů. Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít letní pohodu, je vytvořit si vlastní oázu pod pergolou. Pergola může být nejen krásným estetickým prvkem vaší zahrady, ale také praktickým místem pro odpočinek, setkávání s rodinou a přáteli nebo venkovní stravování. Podívejme se na několik tipů, jak z pergoly udělat centrum letních aktivit.
Sezónní témata
24. července 2024

Jak se ochladit v létě bez klimatizace

Redakce
4
416 přečtení
Jak se ochladit v létě bez klimatizace
Léto je nádherné období plné slunce a venkovních aktivit, ale někdy může být horko až příliš. Hledáte způsoby, jak se ochladit přirozeně, aniž byste museli neustále spouštět klimatizaci? Máme pro vás několik tipů, jak se ochladit v létě přírodními způsoby.