Hledat
Sezónní témata
28. června 2023

Jak zabavit děti o prázdninách

Redakce
3
1102 přečtení
Jak zabavit děti o prázdninách
Babičky nejsou k dispozici, dovolená na celé prázdniny nevystačí a zbylý čas pokrýt tábory z nějakého důvodu nejde? Zaveďte si s dětmi prázdninový rytmus doma a na zahradě.

Léto na zahradě

Čím větší zahrada, tím lepší možnost vyžití pro děti jakéhokoli věku. Malé i větší školáky většinou baví prozkoumávat zahradu na vlastní pěst, ať už o samotě, nebo v partě. Dospívající už si raději zalezou do zahradní houpačky nebo na terasu pod markýzu s mobilem či časopisem. Stačí dohlédnout na namazání opalovacím krémem, občas je zkontrolovat pohledem z okna a dodávat zásoby jídla a pití.

Nenechávejte děti bez dozoru na zahradě, kde je nezakrytý bazén nebo jiná vodní plocha!

Jídlo můžete spojit s pobytem venku a nechat děti, ať si připraví piknik. Pod stromem nebo pod pergolou si mohou roztáhnout piknikovou deku a vzít ven košík či batoh s jídlem, uzavíratelné lahve s nápoji a plastové nádobí. Stolování venku je bude bavit. Případně můžete rovnou zorganizovat malou zahradní party.

Venku můžete provozovat nespočet aktivit. Pročtěte si třeba náš článek o tom, jak zabavit děti na zahradě, ale i na terase či balkoně. Jestli není velké vedro, mohou se děti vyřádit pomocí pohybových her, na překážkových drahách nebo různých závodech a míčových hrách. V tropických teplotách zvolte třeba malování křídami na chodník nebo jiné klidové činnosti.

Větším dětem můžete nabídnout možnost výdělku pomocí jednoduchých prací na zahradě a kolem domu. Mohou natírat plot, sekat trávník, plít nebo sklízet úrodu. Za práci nad rámec běžných povinností by měly dostat rozumnou odměnu.

Potřebujete další tipy? Inspirujte se v našem dřívějším článku, jak si užít léto s dětmi na zahradě.

Spojte se s ostatními rodiči

Mají děti v okolí kamarády? Domluvte se s ostatními rodiči na střídání „dozorové služby“: jeden den mohou být všechny děti u vás, jindy zase u sousedů. Tímto způsobem získáte alespoň nějaký čas na práci.

Na podobném principu můžete vytvořit mini „tábor“, kdy vezme vždy jeden z rodičů děti na výlet, piknik nebo na hřiště.

Příměstské tábory

Některé děti nechtějí spát mimo domov, ale program na příměstských táborech ocení. I na poslední chvíli se dají najít místa na táborech ve vašem okolí. Zkuste hledat na internetu nebo prozkoumat vývěsky před školou, v mateřském centru nebo na místním úřadě. K dispozici je celá řada témat od sportovních kempů po jazykové a počítačově zaměřené kurzy.

Redakce

Nejnovější

Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
1102 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.
Dům a zahrada
21. srpna 2024

Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody

Redakce
4
1102 přečtení
Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody
Léto je ideální čas na relaxaci venku a vychutnávání slunečných dnů. Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít letní pohodu, je vytvořit si vlastní oázu pod pergolou. Pergola může být nejen krásným estetickým prvkem vaší zahrady, ale také praktickým místem pro odpočinek, setkávání s rodinou a přáteli nebo venkovní stravování. Podívejme se na několik tipů, jak z pergoly udělat centrum letních aktivit.