Hledat
Dům a zahrada
17. července 2019

Jak postavit dům?

Redakce
8
3142 přečtení
Jak postavit dům?

Toužíte po vlastním domě? Kromě výběru lokality a stavebního pozemku je nejdůležitější se rozmyslet, jaký druh stavby pro vás bude nejvýhodnější.

 Klasické druhy staveb

  • běžná zděná stavba
  • dřevostavba (rychlejší, ekologičtější a levnější, ale méně odolná živlům)

Levné a ekologické alternativní domy

  • z lisovaných balíků slámy nebo slaměných ekopanelů (výborná tepelná izolace i odolnost proti škůdcům a požáru)
  • z nepálených cihel (ekologická výroba, cihly mohou „dýchat“, pohlcovat nebo uvolňovat vzdušnou vlhkost a akumulovat teplo)
  • z kusových hliněných válků, hlíny dusané do bednění nebo směsi hlíny a slámy (přirozený materiál, vytváří příjemné přirozené mikroklima)
  • z konopného betonu nebo konopných tvárnic (pevnost, dlouhá životnost, dobré izolační schopnosti)
  • stavebnicovým systémem sestavené z vyřazených přepravních kontejnerů (využijete již vyrobenou věc, která by se v opačném případě musela draze a komplikovaně likvidovat)

Pokud máte pozemek a potřebujete alespoň provizorně rychle bydlet, zvažte mobilheim. Ceny použitých mobilních domků začínají mírně nad sto tisíci, za 200–300 tisíc už jsou k dispozici třípokojové a větší domy umožňující celoroční obývání.

Levný dům svépomocí

Jak postavit dům bez peněz či hypotéky? Úplně zadarmo samozřejmě nebude nikdy, velkou část prostředků ale můžete ušetřit, pokud:

  • máte k dispozici pozemek určený pro stavbu rodinného domu (pozor, aby v obci nebyla stavební uzávěra!)
  • co nejvíce prací si zařídíte svépomocí
  • věnujete čas nalezení nejvýhodnější nabídky stavebního materiálu (pokud jej máte kde skladovat, naplánujte si nákup mimo stavební sezónu – v zimě je znatelně levnější)
  • případné dodavatele vybíráte v blízkém okolí, aby se neprodražila doprava
  • nepřeženete velikost stavby – čím větší, tím dražší na výstavbu i provoz, takže realisticky zhodnoťte, kolik prostoru potřebujete
  • nebudete domek podsklepovat
  • zvážíte, jak velkou prosklenou plochu musíte mít v místnostech – přístup denního světla je samozřejmě potřeba, příliš velká plocha oken ale prodražuje jak stavbu, tak náklady na zastínění a izolaci
  • důkladně se zamyslíte nad výběrem materiálů – například v podlahových krytinách jsou obrovské cenové rozdíly, které zdaleka neodrážejí rozdíly v kvalitě (například pálené tašky jsou odolnější a lehčí oproti těm betonovým, navíc mohou vydržet klidně i 80 let)
  • zvážíte nákup cihel, ztraceného bednění, střešní krytiny, obkladových pásek a jiných materiálů mimo sezónu, kdy jsou nejdražší

Domy z alternativních materiálů, uvedených v tabulce výše, lze postavit i pod jeden milion korun, v některých případech i jen za několik set tisíc, budete se ale muset prostorově uskromnit a značnou část prací si udělat sami.

Pasivní domy a udržitelné stavění

I při stavbě domu máme možnost udělat něco pro životní prostředí. Přírodní stavební materiály, jako sláma či nepálené cihly, vycházejí nejen levněji, ale jsou také šetrné k přírodě. Pasivní dům vám díky rekuperaci tepla bude po celou dobu provozu šetřit peníze za drahé energie. Recyklované materiály můžete najít i tam, kde byste je nehledali – z recyklované pryže nebo PVC se vyrábějí například plastové podlahy. Do obývacího pokoje se příliš nehodí, dobře mohou posloužit ale třeba v garáži nebo technické místnosti.

472

Domy, kavárny i obchody z přepravních kontejnerů se stávají více a více oblíbenými. Zde je nutné myslet na velmi dobré zateplení a celkovou izolaci.

Několik tipů pro ekologickou stavbu domu

  • na stavbu pasivních domů lze čerpat dotace v programu Nová zelená úsporám
  • pro tepelnou izolaci můžete použít ovčí vlnu, recyklované pěnové sklo, konopné nebo lněné rohože
  • pokud se rozhodnete dát si na střechu fotovoltaické panely, počítejte s návratností investice až zhruba po 10 letech
  • i u vybavení máte možnost sáhnout v první řadě po ekologicky šetrně vyrobeném nábytku anebo zrenovovat bazarové kousky

Venkovní žaluzie, nebo rolety?

Šetřit energií vám pomohou také venkovní žaluzie nebo venkovní rolety. V létě díky nim neproniká do místností tolik tepla a umožňují obejít se bez klimatizace, v zimě naopak izolují od chladu a mohou ušetřit až 30 % nákladů na vytápění. V tomto ohledu lépe fungují venkovní rolety, které navíc dokážou opravdu nepropustně odstínit světlo, fungují i jako hluková izolace a bezpečnostní prvek proti proniknutí neoprávněných osob do objektu. U obytných místností směřujících na jih nebo západ se nejspíše budou lépe hodit venkovní žaluzie, které umožňují naklopením regulovat přístup světla a přitom zachovávat soukromí.

470

Venkovní okenní žaluzie Zetta 90

Věděli jste? Exteriérové žaluzie nebo rolety jsou až třikrát účinnější než jakékoli interiérové stínění! Navíc chrání povrch oken a omezují jejich rosení.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
3142 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
3142 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.