Hledat
Sezónní témata
26. října 2022

Halloween a Dušičky: pocta těm, kteří nás opustili

Redakce
3
1552 přečtení
Halloween a Dušičky: pocta těm, kteří nás opustili
Mnoho kultur po celém světě na přelomu října a listopadu nějakou formou vzpomíná na své předky a zesnulé členy rodiny. Jaké tradice provozujete okolo svátku Všech svatých vy a čím se můžete inspirovat?

Halloween

Na prvním místě se budeme věnovat Halloweenu ne proto, že bychom tento anglosaský svátek upřednostňovali, ale čistě z toho důvodu, že je v kalendáři nejdříve. Název Halloween pochází ze zkratky All Hallow’s Eve, tedy „večer před svátkem Všech svatých“. Svátek Všech svatých si západní křesťanství připomíná prvního listopadu a podobně, jako když například chodí Mikuláš v předvečer samotného svátku svatého Mikuláše, slavíme i Halloween v předvečer Všech svatých.

Halloween se u nás uchytil patrně proto, že jeho výzdoba je veselá a jednoduchá. Vyrábět nejrůznější strašidelné dekorace a dlabat dýně baví především děti, i pro dospělé jde ale o vítanou vzpruhu před nadcházejícím ponurou zimou. Zářivě oranžové dýně ale nejsou původní halloweenskou výzdobou: původně se vydlabávaly řepy, a to i u nás. Ve starém keltském kalendáři pak noci z 31. října na 1. listopadu vládnul Samhain, jeden ze čtyř hlavních svátků. Pro Kelty šlo o dobu, kdy se stírají hranice mezi světem živých a světem mrtvých, zesnulí se mohou dočasně vrátit na zem a živí zase navštívit podsvětí.

Ať už budete chtít oslavit Halloween, nebo keltský Samhain, nic vám nebrání v uspořádání oslavy třeba na zahradě, pokud nenastanou vyložené plískanice. A i kdyby nastaly, ochrání vás bioklimatická pergola se zatahovací střechou a postranním stíněním.

Día de Muertos

V Mexiku, ale i některých zemích Střední a Jižní Ameriky se připomínka našich drahých zesnulých nazývá jednoduše Den mrtvých. Jde o pestrou záležitost plnou kostýmů kostlivců, oranžových květin, jídla a pití. Tento fenomén zpodobnila v posledních letech i řada animovaných filmů, například Coco nebo Kniha života. Zesnulým rodiny zdobí speciální oltáře, kam umisťují jejich fotografie a prostírají oblíbené pokrmy nebožtíků. Inspirujte se obrázky z mexických oslav a vyrobte si třeba obrázek kostlivce jako dekoraci na sklo.

Dušičky

Na české Dušičky přijde řada až druhého listopadu, po Halloweenu (31. 10.) a svátku Všech svatých (1. 11.). České rodiny v tomto období tradičně navštěvují hřbitovy a upravují náhrobky svých příbuzných. O dušičkovém víkendu tak obvykle houstne doprava a v kombinaci s mlhami nebo dešti, které jsou v tuto dobu obvyklé, hrozí zvýšené riziko dopravních nehod. Část lidí proto chodí na hřbitov už o předcházejícím víkendu nebo na Den vzniku samostatného českého státu (28. 10.), kdy je volno a zavřené obchody.

Vyrobte si s námi podzimní věnec, který můžete pověsit na dveře, ale použít i jako originální dekorace na hrob.

Nejnovější

Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
1552 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.
Dům a zahrada
21. srpna 2024

Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody

Redakce
4
1552 přečtení
Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody
Léto je ideální čas na relaxaci venku a vychutnávání slunečných dnů. Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít letní pohodu, je vytvořit si vlastní oázu pod pergolou. Pergola může být nejen krásným estetickým prvkem vaší zahrady, ale také praktickým místem pro odpočinek, setkávání s rodinou a přáteli nebo venkovní stravování. Podívejme se na několik tipů, jak z pergoly udělat centrum letních aktivit.