Hledat
Dům a zahrada
21. října 2020

Zahrada v říjnu: končíme sklizeň a sázíme růže

Redakce
3
2482 přečtení
Zahrada v říjnu: končíme sklizeň a sázíme růže

Život na zahrádce se na podzim zpomaluje, i v říjnu ale je co sklízet i sázet. Připravíme se na zimu zpracováním léčivých plodů, sázíme cibuloviny, růže a ovocné stromy, zakládáme skalku nebo živý plot.

Léčivé plody na zahrádce

V říjnu dozrávají plody šípků. Sklízíme je nejen z planých růží, ale bez obav také z růže svraskalé nebo dužnoplodé, které pěstujeme na zahradě pro krásné květy. Z šípků můžeme připravit zavařeninu, šípkové víno nebo je nasušit na čaj.

Čaj je snazší připravit z drcených šípků, musí se ale dobře přecedit kvůli drobným chloupkům. Pro přípravu nálevu z celých šípků je namočíme na celou noc do většího hrnce s vodou, ráno povaříme, odstavíme a naléváme průběžně po celý den. Šípky v hrnci ponecháme celou dobu, můžeme je svařit s novou vodou na čaj ještě dvakrát i třikrát.

Kromě šípků můžeme ještě sklízet plody pozdních odrůd rakytníku řešetlákového nebo vynikající a zdravou aronii (černé jeřabiny). Aronie se zpracovává nejčastěji na likér nebo džem, z rakytníku připravíme například sirup nebo rakytníkový olej vhodný do salátů a pro studenou kuchyni.

Na rakytníkový olej nasypeme do sklenice usušené rozemleté bobule nebo usušenou dužinu, která zbyla po odšťavnění. Zalijeme extra panenským olivovým olejem v poměru 1 díl rakytníku na 3 díly oleje. V uzavřené sklenici necháme minimálně týden louhovat, občas protřepeme.

Zeleninové záhony v říjnu

Co nejrychleji sklidíme všechnu plodovou zeleninu, která nesnese teploty blízké bodu mrazu – ze záhonů musí rajčata, okurky, papriky, tykve i lilky. Je ideální doba pro sklizeň kořenové zeleniny (jen odolný pastinák vydrží na záhonech až do mrazů). Čínské nebo pekingské zelí snesou i lehké mrazíky. Sklizené záhony zryjeme a necháme neuhrabané, aby mohla půda volně promrzat. Zasadit můžeme česnek, vyséváme špenát, ozimý salát, kerblík nebo listovou petržel. Pro sklizeň v průběhu zimy se hodí špenát, polníček nebo extrémně rychle rostoucí řeřicha.

740

Říjnové pranostiky

  • Teplý říjen – studený listopad.
  • Mrazy v říjnu – hezky v lednu; krásný říjen – studený leden.
  • Spadne-li v říjnu listí, bude mokrá zima.
  • V říjnu hodně žaludů a bukvic oznamuje zimy víc.
  • O svaté Brigitě (8. října) bývá mlha na úsvitě.
  • Po svaté Tereze (15. října) mráz po střechách leze.
  • Suchý Havel (16. října) oznamuje suché léto.
  • Déšť na Havla, déšť na Vánoce.
  • Svatá Hedvika (17. října) pole zamyká a medu do řepy naleje.
  • Svatá Voršila (21. října) zimu posílá.
  • Když na Uršulu a Kordulu (21. října) větry dují, po celou zimu nás navštěvují.
  • Šimona a Judy (28. října) – kožich sneste z půdy.

Péče o zahradu v říjnu

V říjnu obvykle naposledy posekáme trávník, záleží ale na konkrétní teplotě – když se začne blížit nule, tráva přestává růst. Poslední seč by měla být o něco vyšší než v průběhu roku, cca 5 cm. V příliš nízko sečeném trávníku mohou vymrznout holá místa, příliš vysoká tráva nebo neuklizené listí zase zvyšují riziko plísní. Pokud jsme nestihli vysadit cibuloviny v září, lze to stihnout ještě začátkem října. Je také nejvhodnější doba pro zasazení růží nebo ovocných stromů. 

741

Růže zasadíme tak, aby se místo roubování nacházelo asi 4–5 cm nad povrchem. Asi týden po výsadbě je přihrneme kompostem nebo speciálním substrátem pro růže tak, aby vyčnívaly jen vrcholky výhonů. Pomůžeme jim tak přečkat zimu. Nesázíme růže do mokré a mazlavé půdy ani při teplotách pod bodem mrazu.

O sázení stromů a zakládání skalky jsme psali zde. Říjen a listopad je vhodným obdobím také pro zakládání živých plotů z opadavých rostlin – nejčastější volbou je ptačí zob, pámelník, šeřík nebo zlatice. Příští měsíc nás čeká poslední sklizeň a zazimování zahrady.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2482 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2482 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.