Hledat
Sezónní témata
10. května 2021

Víte, jak správně větrat?

Redakce
3
2878 přečtení
Víte, jak správně větrat?

Bez větrání se neobejdeme – ani my, ani budovy, ve kterých žijeme. Lidem se v prostředí s nedostatkem kyslíku a přebytkem CO2 špatně přemýšlí, hůř se soustředí a bolí je hlava. Stavby zase mají vzhledem k hromadění vodní páry větší sklon k tvorbě plísní. Kromě toho je z budov potřeba odvětrávat radon, který se v nich tvoří rozkladem uranu z podloží a při dlouhodobém vystavení může způsobovat rakovinu. Kdy, jak často a jakým způsobem tedy v obytných místnostech vyměňovat vzduch větráním?

Čím větší zima, tím intenzivněji větrejte

Na jaře a v mírném létě můžete klidně nechat celý den otevřenou ventilačku (ale musíte počítat s tím, že se do bytu dostane také o hodně více hmyzu a prachu). V zimě se však snažte větrat co největším otvorem – a čím chladněji, tím kratší dobu. Během 3–5 minut se stihne vyměnit vzduch, ale neochladí se stěny. V místnosti je pak během chvíle opět teplo, na rozdíl od vytrvalého větrání pomocí mikroventilace nebo ventilace.

Když je vedro, nechte raději okna přes den zavřená – zamezíte tak proudění horkého vzduchu dovnitř. Větrejte v noci nebo brzy ráno, ideálně průvanem.

V případě smogové situace nebo jinak zhoršených rozptylových podmínek se větrat vůbec nedoporučuje, je ale těžké se bez čerstvého vzduchu obejít úplně. Můžete zkusit krátce vyvětrat vždy v době, kdy víte, že v místnosti nebudete následně několik hodin pobývat. Nežádoucí částice ze vzduchu se alespoň částečně usadí. Pokud jsou ale hladiny škodlivin opravdu vysoké, je lepší se dočasně smířit s vyšší vlhkostí i bolestmi hlavy. 

853

Jak často větrat?

Záleží na těsnosti vašich oken a také na tom, kolik času v místnosti strávíte. Místnost, kde spíte, byste měli větrat minimálně ráno a večer. Pokud v prostoru pobýváte celý den, přidejte alespoň jedno vyvětrání přes den – v případě dobře těsnících oken klidně každou hodinu. Nezapomínejte větrat po vaření, žehlení s napařováním nebo po sprchování.

Nesušte v bytě prádlo – dochází tak k nadměrnému zvyšování vlhkosti. Pokud nemáte jinou možnost, snažte se sušit u otevřeného okna nebo větrejte alespoň jednou za hodinu. Ideální je sušit prádlo na zahradě, na balkoně nebo v sušárně.

Soukromí a bezpečí při větrání

Otevřenými okny může do bytu vnikat prach, pyl a hmyz, nebo dokonce ptáci a jiná zvířata. V případě oken do ulice odhalujete soukromí svého bydlení a když z místnosti odejdete, vystavujete se riziku vniknutí cizích osob do vašeho domu či bytu. Část těchto rizik lze elegantně vyřešit s pomocí venkovních žaluzií: při větrání zabrání průniku nepovolaných osob, ptáků nebo zvířat a omezí pohledy zvenčí, přičemž do místnosti propouští denní světlo. Ještě vyšší úroveň zabezpečení nabízejí předokenní rolety ve vodicích lištách. Venkovní rolety mají dvě úrovně zatažení – úplné zatemnění a pak stav, kdy je spodní lamela v nejnižší poloze, ale mezi lamelami zůstávají volné větrací otvory.

Pokud vás při větrání trápí hlavně hmyz, zkuste sítě proti hmyzu do oken i dveří.

854
Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2878 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2878 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.