Hledat
Dům a zahrada
23. ledna 2020

Více klidu na práci? Rozdělte větší místnost a mějte koutek pouze pro sebe

Redakce
3
5911 přečtení
Více klidu na práci? Rozdělte větší místnost a mějte koutek pouze pro sebe
Žádný byt není nafukovací – a i když se snažíte při zařizování brát ohled na potřeby celé rodiny, často se stane, že v průběhu času přijde potřeba vlastního pracovního koutku.

Třeba váš zaměstnavatel začne nabízet možnost práce z domova, nebo si zkoušíte po večerech přivydělávat, případně přivítáte klidný prostor například na šití. Jak si doma zařídit oddělený pracovní kout bez nutnosti stavebních zásahů?

Jednoduché přepažení místnosti: využijte japonské stěny

Na pracovní stůl s židlí se najde místo téměř všude, bez vizuálního oddělení nás ale bude rušit každé šustnutí ve zbytku místnosti. Pro přepažení místnosti a vznik téměř plnohodnotné pracovny jsou ideální japonské stěny, kterým se také někdy říká japonské žaluzie nebo japonské rolety. Dají se totiž uchytit ke stropu a panely pak snadno ovládat buď pomocí tyče nebo šňůrky, případně odtažením panelů přímo za látku. Pro ještě jednodušší manipulaci je k dispozici i možnost elektrického ovládání dálkovým ovladačem. O dalších výhodách japonských stěn jsme psali také na blogu.

586

Při vybavování pracovního koutu rozhodně nezapomeňte na kvalitní kancelářskou židli, i kdyby vám připadalo, že přitáhnout si jednu židli z jídelny bohatě stačí. Vaše záda vám poděkují!

Pracovní koutek v ložnici, nebo v obývacím pokoji?

Která místnost je na přepažení a vytvoření pracovního koutku nejvhodnější? Obecně platí, že bychom se měli s pracovními aktivitami pokud možno vyhýbat ložnici a vybudovat si pracovní kout raději v části obýváku, případně úplně mimo obytnou část bytu. Zkuste se zamyslet, jestli vám nepřebývá prostor v široké chodbě, předsíni, zádveří nebo třeba v prostoru pod schodištěm?

585

Foto: Kari Shea

Kam se pracovní kout hodí a kam ne

  • koupelna: vzhledem k velké vlhkosti rozhodně ne
  • kuchyň: jen pokud jde o velkou místnost, aby do přepaženého koutu nepronikala vlhkost a výpary z vaření. Nadměrnou vlhkost můžete případně regulovat pomocí pohlcovače vlhkosti
  • ložnice: raději ne; pokud to ale jinak nejde a víte, že budete pracovat i po večerech, využijte na přepažení látky co nejméně propouštějící světlo a vybavte pracovní koutek dostačujícím samostatným osvětlením, abyste partnera rušili co nejméně
  • obývací pokoj: ano, jen musíte vzít v úvahu hluk z televize a dalšího provozu, když jsou ostatní členové rodiny doma
  • předsíň, chodba, ostatní podobné prostory: ano, pokud poskytnou dostatek prostoru

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
5911 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
5911 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.