Hledat
Dům a zahrada
8. června 2020

Tipy pro útulnou předsíň a chodbu

Redakce
3
5819 přečtení
Tipy pro útulnou předsíň a chodbu

Obvykle jimi jenom procházíme a pořádně si jich nevšímáme, což je škoda. Chodbu nebo předsíň můžeme povýšit na místo, kde nám bude příjemně a můžeme ho využít k účelům, k jakým se jiné místnosti nehodí. Jak na to?

Okna v chodbě a v předsíni

V případě, že máte v předsíni nebo spojovacích chodbách okna, jde o velkou výhodu: kromě příjemného přirozeného světla pro každodenní činnosti vám také například umožní umístit zde pokojové rostliny. Nevytápěné chodby jsou pak ideální pro zazimování některých populárních pokojových rostlin, které v zimě potřebují dostatek světla a teploty kolem 10 °C.

Jaké rostliny dobře přezimují ve světlé, chladné chodbě?

  • muškáty
  • azalky
  • oleandry
  • kaktusy
  • citrusy
  • fíkovník
  • granátovník

U oken v chodbě a v předsíni není zastínění tak klíčové jako v obytných místnostech, přesto i zde potřebujeme zablokovat nechtěné pohledy zvenčí a rozptýlit případné přímé světlo, aby nás neoslňovalo. Pokud máte okna v celém domě vybavena venkovními žaluziemi, není důvod je nenainstalovat i na ta předsíňová – kromě soukromí vám také pomohou dům lépe ochránit proti vniknutí nezvaných návštěvníků. Pro rozptýlení přímého slunečního světla se hodí plisse žaluzie, kterými můžete zastínit i okna atypických rozměrů.

Zajímá vás, které druhy stínicí techniky jsou vhodné do obývacího pokoje, kuchyně, ložnice nebo dětského pokoje? Projděte si předchozí díly našeho seriálu.

Chodby, především ty úzké a dlouhé, jsou ideálním prostorem pro rozvěšení obrazů nebo vyvolaných fotografií.

Více světla v chodbě bez oken

Ve většině bytů okna v chodbě nenajdete. V jednopatrových rodinných domech a podkrovních bytech můžete využít světlovody – dokážou vést sluneční paprsky z plochých i šikmých střech až do hloubky 6 metrů. Pokud tuto možnost nemáte, zaměřte se na světlou výmalbu a dobré osvětlení. Na chodbu se hodí především nástěnná svítidla – v nižších chodbách je lze zabudovat do stropnice, v těch vyšších si můžete dovolit i závěsné lustry. Snažte se v chodbě používat svítidla s podobnou intenzitou jako v ostatních místnostech, abyste při průchodu bytem zbytečně nenamáhali oči.

636

Přirozené světlo do chodby nejsnáze dodáte prostřednictvím prosklených interiérových dveří.

Jak opticky rozšířit předsíň

Vchodová místnost, kde se obouváme, zouváme a v zimě manipulujeme s bundami a kabáty, nebývá z největších. Abychom se v ní cítili příjemně a poskytli návštěvám co nejlepší první dojem, je vhodné ji opticky zvětšit velkoplošnými zrcadly a výmalbou v neutrálních, spíše světlejších a teplejších tónech.

635

Čemu se vyhnout v malé předsíni?

  • tmavým a křiklavým barvám
  • výrazným vzorům
  • méně odolným podlahám (korek, PVC)
  • nadbytečným kusům nábytku

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
5819 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
5819 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.