Hledat
Dům a zahrada
3. srpna 2020

Stínění na chatu a chalupu: jaké žaluzie přinesou tepelnou pohodu a bezpečnost?

Redakce
2
2886 přečtení
Stínění na chatu a chalupu: jaké žaluzie přinesou tepelnou pohodu a bezpečnost?

Na chatě nebo na chalupě obvykle nebývá klimatizace a většina chalupářů proto uvítá způsob, jak se chránit před letními vedry nebo naopak ranními podzimními mrazíky. Některé typy rolet a žaluzií dokážou udržet příjemnou teplotu a zároveň pomůžou ochránit chalupu před vykradením. Jaký druh stínění je na chatu nejpraktičtější?

Venkovní žaluzie a rolety

Největší výhodou venkovních rolet a žaluzií je možnost dokonalého zatemnění – i v době letního slunovratu, kdy svítá už kolem čtvrté, se tak nerušeně vyspíte, jak dlouho budete chtít.

689

Venkovní žaluzie a venkovní rolety představují pro zloděje překážku, které je lépe se vyhnout. Jejich instalace tedy zlepšuje nejen kvalitu spánku a pocit soukromí, ale i bezpečnost.

Oba druhy venkovního stínění také zvyšují tepelný komfort domova, tedy v létě odrážejí sluneční paprsky a v zimě zabraňují úniku tepla ven. Se staženými předokenními roletami je výhled z místnosti omezený, zatímco venkovní žaluzie nebrání přístupu denního světla a umožňují výhled ven. Venkovní žaluzie jsou navíc in!

686

Stínění podkroví: rolety a žaluzie pro střešní okna

V obytném podkroví chat a chalup se obvykle využívají k přívodu světla a čerstvého vzduchu střešní okna. Jejich zastínění je dost specifické – lze k nim nainstalovat speciální rolety nebo screenové rolety přímo pro střešní okna. K dispozici jsou také žaluzie nebo plisse do střešních oken. 

O zastínění střešních oken jsme psali zde i zde.

Zastínění venkovního posezení: markýzy a rolety do pergoly

Na chalupě tráví každý většinu času venku, pokud je to možné. Pronikavé sluneční paprsky vás nemusí odradit ani při posezení na zahradě: stínění v pergole jsme věnovali celý článek, přímo pro pergoly doporučujeme screenové rolety HR8-ZIP nebo Alfa.

Posezení přímo u domu lze ideálně zastínit terasovou markýzou uchycenou na stěnu, do stropu nebo do krovu. V našem článku se dozvíte, jestli potřebujete markýzu s nosným profilem, nebo stačí bez něj.

687
Redakce

Nejnovější

Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
2886 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.
Dům a zahrada
21. srpna 2024

Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody

Redakce
4
2886 přečtení
Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody
Léto je ideální čas na relaxaci venku a vychutnávání slunečných dnů. Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít letní pohodu, je vytvořit si vlastní oázu pod pergolou. Pergola může být nejen krásným estetickým prvkem vaší zahrady, ale také praktickým místem pro odpočinek, setkávání s rodinou a přáteli nebo venkovní stravování. Podívejme se na několik tipů, jak z pergoly udělat centrum letních aktivit.