Hledat
Sezónní témata
4. září 2023

Prázdniny a volné dny o svátcích: které roky jsou nejlepší?

Redakce
4
1268 přečtení
Prázdniny a volné dny o svátcích: které roky jsou nejlepší?
Skončily nejdelší prázdniny, jaké mohou školáci v České republice mít. Jak dlouhé byly oproti standardním a jaký nejvyšší počet volných dnů mimo víkendy můžeme u nás mít?

Nejkratší a nejdelší prázdniny

Letní prázdniny jsou v České republice standardní a jejich určování je jednoduché: od 1. července do 31. srpna. To ale neznamená, že mají děti a studenti středních škol vždy volno přesně 62 dnů. Ve většině let se přidají tři dny: když začíná červenec v pondělí, končí srpen v sobotu, takže školáci dostanou kromě posledního červnového víkendu k dobru ještě první zářijovou neděli. A v případě, že první červenec připadne na neděli, nejde se do školy ještě celý první zářijový víkend.

Zvláštní situace pak nastává, když je 30. června v pátek, případně 1. září v pondělí. Taková situace totiž přináší „osiřelé“ dny buď na začátku, nebo naopak na konci školního roku – v prvním případě by byl první školní den v pátek, v druhém by se rozdávala vysvědčení v pondělí. A velká část rodičů a studentů by pravděpodobně nechtěla přerušovat první nebo poslední prázdninový týden kvůli jednomu dni. Proto se při organizaci školního roku MŠMT sirotkům vyhýbá a kdyby měl poslední den školního roku připadnout na pondělí, končí škola už v pátek – a adekvátně se postupuje i u prvního školního dne v pátek. Taková situace nastala zrovna letos, v pátek jste tím pádem místo prvního dne školy mohli uspořádat zahradní party a užít si ještě tři zářijové dny volna navíc.

Studující na základních a středních školách mají ale smůlu, pokud prázdniny začnou ve středu nebo ve čtvrtek. Potom i začátek školy připadne na všední den, jiný než pátek, a místo 65 je čeká pouze daných 62 volných dnů v kuse.

Nejmenší a největší počet svátků mimo víkendy

Připadá vám, že jsou skoro všechny státní svátky o víkendu? Je to jen zdání: zákon č. 245/2000 Sb. o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu vymezuje celkem 13 volných dnů. Ty jsou rozvrženy tak, že vždy některý z nich připadne na víkend, ale vždy minimálně 8 vyjde na všední dny.

Zajímá vás, který je ten nešťastný rok, kdy si užijete jen 8 volných dní z 13? Stačí zkontrolovat kalendář: jde vždy o nepřestupný rok začínající sobotou. Zato v nepřestupném roce, který začíná pondělím nebo čtvrtkem, a v přestupném roce začínajícím středou můžete slavit: tady „propadnou“ jen dva volné dny a jedenáct svátků bude ve dny nepracovní. Jde zároveň o maximální počet volných nepracovních dnů. Nejběžnější situace je celkem deset volných dnů v roce.

Seznam státních a ostatních svátků

Státních i ostatních svátků je sedm, dohromady jde však jen o 13 volných dnů, protože první leden figuruje v obou seznamech. Výčet najdete tady:

Státní svátky

  • 1. ledna – Den obnovy samostatného českého státu
  • 8. května – Den vítězství
  • 5. července – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • 6. července – Den upálení mistra Jana Husa
  • 28. září – Den české státnosti
  • 28. října – Den vzniku samostatného československého státu
  • 17. listopadu – Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva

Ostatní svátky

  • 1. ledna – Nový rok
  • mezi 20. březnem a 23. dubnem – Velký pátek
  • mezi 23. březnem a 26. dubnem – Velikonoční pondělí
  • 1. května – Svátek práce
  • 24. prosince – Štědrý den
  • 25. prosince – 1. svátek vánoční
  • 26. prosince – 2. svátek vánoční

Pro zajímavost: jediný měsíc, ve kterém není v ČR nikdy ani jeden sváteční den, je únor.

Jak oslavit státní a ostatní svátky

Kromě Vánoc a Velikonoc si v České republice na slavení svátků moc nepotrpíme a bereme je spíš jako dodatečné víkendové dny – doháníme resty, Je to škoda. Dokud je hezké počasí, sezvěte přátele pod pergolu, a když bude sychravo, zkuste náhradní program v obýváku. Na všech svátcích se dá najít důvod k oslavě!

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
1268 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
1268 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.