Hledat
Dům a zahrada
9. března 2022

Pergola, markýza, slunečník? Jak zastřešit a zastínit terasu

Redakce
3
3342 přečtení
Pergola, markýza, slunečník? Jak zastřešit a zastínit terasu
Terasa u bytu nebo domu je ideálním místem pro relaxaci a pobyt na čerstvém vzduchu od jara do podzimu. Aby tam ale bylo příjemně, i když poprchává nebo pálí slunce, je potřeba ji vhodně zastínit, případně zastřešit. Jaké jsou možnosti?

Zastřešení pomocí bioklimatické pergoly

Pergola je synonymem příjemného venkovního posezení. Nemusíme ji stavět jen na terasu, může najít své místo třeba i uprostřed zahrady.

Kdo má bioklimatickou pergolu, má vyhráno: hliníkové lamely lze úplně zaklopit, a tím se ochránit před deštěm, nebo naklápět až do úhlu 130°. Dešťová voda řízeně odtéká stojkami. Střechu je možné dokonce rozdělit do několika sekcí, v kterých lamely naklápíte zvlášť.

Pergolu, která není bioklimatická, lze zastřešit pomocí polykarbonátových desek s UV stabilizací (bez ní by rychle zežloutly a popraskaly). Ty chrání před deštěm, ale propouštějí světlo. Dutinky v polykarbonátu se nicméně často zanášejí prachem a střecha pak vypadá „špinavá“.

Zastínění terasy markýzou

Chcete na terase vzdušnější prostor? Terasové markýzy se dají snadno zatáhnout a poradí si se slunečními paprsky i mírným deštěm. Látky markýz ISOTRA jsou voděodolné, chráněné proti zašpinění a vyblednutí barev.

Zatahování markýzy je určitě pohodlnější než sklízení slunečníku, pokud se blíží vichřice. A navíc, pokud občas zapomínáte, je možné markýzu vybavit speciálním čidlem, které ji se západem slunce samo zatáhne.

V našem článku zjistíte, jestli se vám hodí víc markýza s nosným profilem, nebo bez něj.

Slunečník: pozor na stabilitu

Slunečník je pravděpodobně nejsnazší volbou při zastínění terasy. Ale pozor: aby obsáhl rozumně velkou plochu, musí být i slunečník dostatečně velký. Pak je potřeba ho usadit mezi několik betonových dlaždic, při nepoužívání důsledně sklápět a v případě velkého větru celou konstrukci sklidit, jinak ji vichr může polámat. 

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
3342 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
3342 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.