Hledat
Sezónní témata
13. října 2023

Oslavte den čokolády

Redakce
2
751 přečtení
Oslavte den čokolády
Kdo by neměl rád čokoládu? Praví čokoholici vědí, při jaké teplotě ji skladovat, při jaké konzumovat a proč by rozhodně neměla přijít na přímé slunce.

Hořká, mléčná, bílá a Ruby

V dětství jsme znali hořkou a mléčnou, později objevili i bílou. Existuje ale ještě čtvrtý typ, který se vyrábí z kakaových bobů odrůdy Ruby tajným postupem, jehož součástí je například i kyselina citronová. Výsledná čokoláda je nezaměnitelně růžová a chutná nezaměnitelně jako klasická čokoláda s ovocnými a vanilkovými tóny navíc.

  • Světový den čokolády – 7. července
  • Mezinárodní den čokolády – 13. září
  • Den čokolády – 28. října
  • Den čokoládových cukrovinek – 28. prosince

Skladujte v chladu a suchu, ale ne v chladničce

Uchovávání čokolády je samo o sobě trochu alchymie. Pokud bude v příliš horkém prostředí, bude se roztékat. V případě kontaktu se vzduchem a slunečním světlem navíc dochází k oxidaci. Přílišný chlad a vlhkost nebo časté střídání teplot ale zase vede ke kondenzaci a takzvanému výkvětu. Čokoláda tak rozhodně nepatří do chladničky, jednak kvůli přílišnému chladu a vlhkosti, ale také proto, že velmi snadno přijímá okolní pachy. Ideální teplota je mezi 12 a 20 stupni, v suchu a stálé teplotě, odděleně od silně aromatických jídel nebo látek. A pozor, ani v ideálních podmínkách nevydrží navěky. Raději byste její konzumaci neměli oddalovat déle než rok.

Ideálním prostorem je tedy dobře stíněná a nepříliš teplá spíž nebo spížní skříň. Máte-li kuchyň nebo spíž s okny na jih, pomůže je od horka odizolovat například venkovní žaluzie. Ve spíži s okny na sever vám stačí klidně i klasické hliníkové horizontální žaluzie anebo jednoduchá látková roleta.

Kde a jak si čokoládu nejlépe vychutnáte

Zapomeňte na potajmu ulamované čtverečky čokolády na vaření. Je lepší si jednou za čas dopřát kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, nejlépe ze specializované řemeslné čokoládovny nebo  od mistra čokolatiéra, a ty si pak v klidu a v dobré společnosti vychutnat. I když se dny už krátí, pořád je hezky a Den čokolády tak můžete oslavit klidně na zahradě, třeba s přáteli pod pergolou degustací různých příchutí výběrové kakaové pochoutky.

Redakce

Nejnovější

Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
751 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.
Dům a zahrada
21. srpna 2024

Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody

Redakce
4
751 přečtení
Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody
Léto je ideální čas na relaxaci venku a vychutnávání slunečných dnů. Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít letní pohodu, je vytvořit si vlastní oázu pod pergolou. Pergola může být nejen krásným estetickým prvkem vaší zahrady, ale také praktickým místem pro odpočinek, setkávání s rodinou a přáteli nebo venkovní stravování. Podívejme se na několik tipů, jak z pergoly udělat centrum letních aktivit.