Hledat
Sezónní témata
13. října 2023

Oslavte den čokolády

Redakce
2
901 přečtení
Oslavte den čokolády
Kdo by neměl rád čokoládu? Praví čokoholici vědí, při jaké teplotě ji skladovat, při jaké konzumovat a proč by rozhodně neměla přijít na přímé slunce.

Hořká, mléčná, bílá a Ruby

V dětství jsme znali hořkou a mléčnou, později objevili i bílou. Existuje ale ještě čtvrtý typ, který se vyrábí z kakaových bobů odrůdy Ruby tajným postupem, jehož součástí je například i kyselina citronová. Výsledná čokoláda je nezaměnitelně růžová a chutná nezaměnitelně jako klasická čokoláda s ovocnými a vanilkovými tóny navíc.

  • Světový den čokolády – 7. července
  • Mezinárodní den čokolády – 13. září
  • Den čokolády – 28. října
  • Den čokoládových cukrovinek – 28. prosince

Skladujte v chladu a suchu, ale ne v chladničce

Uchovávání čokolády je samo o sobě trochu alchymie. Pokud bude v příliš horkém prostředí, bude se roztékat. V případě kontaktu se vzduchem a slunečním světlem navíc dochází k oxidaci. Přílišný chlad a vlhkost nebo časté střídání teplot ale zase vede ke kondenzaci a takzvanému výkvětu. Čokoláda tak rozhodně nepatří do chladničky, jednak kvůli přílišnému chladu a vlhkosti, ale také proto, že velmi snadno přijímá okolní pachy. Ideální teplota je mezi 12 a 20 stupni, v suchu a stálé teplotě, odděleně od silně aromatických jídel nebo látek. A pozor, ani v ideálních podmínkách nevydrží navěky. Raději byste její konzumaci neměli oddalovat déle než rok.

Ideálním prostorem je tedy dobře stíněná a nepříliš teplá spíž nebo spížní skříň. Máte-li kuchyň nebo spíž s okny na jih, pomůže je od horka odizolovat například venkovní žaluzie. Ve spíži s okny na sever vám stačí klidně i klasické hliníkové horizontální žaluzie anebo jednoduchá látková roleta.

Kde a jak si čokoládu nejlépe vychutnáte

Zapomeňte na potajmu ulamované čtverečky čokolády na vaření. Je lepší si jednou za čas dopřát kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa, nejlépe ze specializované řemeslné čokoládovny nebo  od mistra čokolatiéra, a ty si pak v klidu a v dobré společnosti vychutnat. I když se dny už krátí, pořád je hezky a Den čokolády tak můžete oslavit klidně na zahradě, třeba s přáteli pod pergolou degustací různých příchutí výběrové kakaové pochoutky.

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
19. listopadu 2024

Mobilní aplikace ISOTRA pergola

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
901 přečtení
Mobilní aplikace ISOTRA pergola
Máme pro vás šikovného pomocníka. Díky mobilní aplikaci si teď navrhnete vlastní bioklimatickou samonosnou pergolu ARTOSI raz dva. Podívejte se, co všechno naše aplikace umí.
Sezónní témata
21. října 2024

Halloween se blíží! Jste připraveni?

Redakce
4
901 přečtení
Halloween se blíží! Jste připraveni?
V České republice se Halloween stává stále populárnějším svátkem, i když to není tradiční česká záležitost. Někdo se do oslav vrhne s nadšením a vyřezává dýně, zdobí domy a obléká se do kostýmů, zatímco jiní tento svátek nechávají stranou a raději slaví Dušičky. Pokud ale patříte mezi ty, kteří si tento podzimní svátek oblíbili, máme pro vás několik tipů, jak se na Halloween v českém stylu připravit.