Hledat
Dům a zahrada
17. února 2020

Okna v kuchyni: jak je nejlépe zastínit a zabránit přístupu hmyzu?

Redakce
3
4167 přečtení
Okna v kuchyni: jak je nejlépe zastínit a zabránit přístupu hmyzu?

Kuchyňské okno je nesmírně užitečná věc – čerstvý vzduch během pár minut a navíc třeba i výhled do zeleně při mytí nádobí. Přináší ale jednu starost: jak co nejlépe odclonit sluneční světlo, aby stínění netrpělo vzdušnou mastnotou a stříkáním vody, případně částeček jídla? A jak zabránit tomu, aby se při větrání do kuchyně stahoval hmyz?

Venkovní stínění: ukryté za oknem

Venkovní stínění samozřejmě netrpí ani mastným vzduchem, ani stříkáním oleje při smažení a vody při mytí nádobí. Do kuchyně se o něco více hodí venkovní žaluzie, protože v kuchyni potřebujeme spíše plynulejší regulaci denního světla, jakou nabízejí žaluzie, než celkové zatemnění, které umožňují rolety. V nabídce ISOTRA si můžete vybrat z několika různých tvarů a rozměrů lamel – jednoduchá Cetta ve tvaru písmene C působí odlehčeně a ladně, lamely tvaru Z typu Zetta zase nabízejí důkladnější zatemnění a hlukovou izolaci.

598

Pokud se rozhodnete pro rolety, elegantním řešením obou problémů zároveň je venkovní roleta s integrovanou sítí proti hmyzu  – v nabídce ISOTRA je to roleta Vivera. Pokud zastínění kuchyně řešíte už v průběhu přípravy projektu rodinného domu, můžete zvolit zaomítací provedení namontované do překladu Porotherm.

597

Foto: Hannah Crd

Pokojové rostliny vhodné do kuchyně

  • pelargonie zvládne i vysoké teploty
  • zelenec je nenáročný a čistí vzduch
  • filodendron má snadno omyvatelné listy
  • okrasné chilli papričky dotvoří atmosféru
  • bazalka, máta, petrželka, pažitka a jiné bylinky se budou hodit přímo do vaření

Vnitřní stínění: pozor na údržbu

Horizontální žaluzie s hliníkovými lamelami neutrpí stříkající vodou nebo potravinami, může být ale obtížné je čistit od mastnoty. Látkové stínění, jako vertikální žaluzie nebo rolety, nebudou tolik trpět usazováním mastnoty a při uvážlivé volbě materiálu nebude těžké je udržovat. Snadno omyvatelné jsou například nehořlavé tkaniny Trevira CS nebo plastový materiál s obsahem skelného vlákna Glass fibre-PVC.

Mastnotu na kuchyňských žaluziích opatrně otřete houbičkou namočenou v jarové vodě.

Sítě proti hmyzu

Nemusíte se bát nutnosti vrtat do rámu – moderní sítě proti hmyzu můžete mít i bez vrtání. Současné materiály navíc nevyžadují téměř žádnou údržbu a jejich rám si můžete barevně přizpůsobit oknům, fasádě nebo interiéru. O sítích do oken jsme psali zde.

599
Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4167 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
4167 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.