Hledat
Sezónní témata
12. dubna 2023

Mezinárodní den letectví a kosmonautiky: stínění je potřeba i nad zemí

Redakce
3
1035 přečtení
Mezinárodní den letectví a kosmonautiky: stínění je potřeba i nad zemí
Mezinárodní den letectví a kosmonautiky je stanovenan a 12. duben. Létat nad zemí, nebo se dokonce pohybovat ve stavu beztíže, má mnoho specifik. Některé věci ale řešíme na zemi stejně jako ve vzduchu, a jednou z nich je kvalitní stínění proti oslnění. Letci i pasažéři v letadlech potřebují dobré sluneční clony. A jak se nejlépe bránit oslepujícím paprskům na zemi?

Markýzy místo leteckých slunečních clon

Pro letadla s prosklenou kabinou je možné dokoupit sluneční clony. Skládají se z jednotlivých menších panelů a mohou trochu připomínat markýzy. Ty mají oproti clonám výhodu snazší manipulace, příjemně tlumeného zastínění a množství pestrých látek, které můžete sladit s domem i interiérem.

Jednotlivé části zapadající do sebe a maximální ochrana před nevítanými slunečními paprsky? To odpovídá venkovním žaluziím. I když třeba zrovna ve vašem obývacím pokoji nemusí být důsledky oslnění fatální, pořád stojí za to se nepříjemně pálícím paprskům vyhnout.

Plisse žaluzie místo tónovaných fólií

Rozptýlit sluneční paprsky v letadle pomohou tónované polymerové fólie. Podobně jako sluneční brýle filtrují dopadající světlo a zabraňují tak oslnění pilota, i když potřebuje letět směrem ke slunci. Stejně v podstatě fungují i plisse žaluzie: nejsou sice průhledné, ale i v zataženém stavu propouštějí dostatek slunečního světla k tomu, abychom v místnosti dobře viděli, a to i když se slunce sklání k horizontu.

Japonské stěny místo stínítek do kokpitu

Někdy potřebujete zastínit jen určitou část prostoru. V letadle například prostor na kokpitu, kde potřebujete sledovat tablet s navigací nebo instrukcemi. Pro tento účel slouží přenosná stínítka – konstrukce, která zastíní jednu konkrétní část palubní desky.

Podobně můžete v domě nebo bytě zastínit nebo i jen vizuálně oddělit část místnosti pomocí japonských žaluzií. Někdy se jim říká i japonské rolety, přesnější je ale výraz stěny – jde o velkoplošné posuvné panely, které tvoří originální doplněk interiéru a zároveň s jejich pomocí vytvoříte oddělenou místnost nebo pracovní kout.

Nejnovější

Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
1035 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.
Dům a zahrada
21. srpna 2024

Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody

Redakce
4
1035 přečtení
Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody
Léto je ideální čas na relaxaci venku a vychutnávání slunečných dnů. Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít letní pohodu, je vytvořit si vlastní oázu pod pergolou. Pergola může být nejen krásným estetickým prvkem vaší zahrady, ale také praktickým místem pro odpočinek, setkávání s rodinou a přáteli nebo venkovní stravování. Podívejme se na několik tipů, jak z pergoly udělat centrum letních aktivit.