Bylinky, které přežijí zimu venku
Většina bylinek je proti mrazu do značné míry odolná a přezimování venku zvládnou, dá se jim ale několika jednoduchými způsoby pomoci. Vlhkost zadrží a kořínky před mrazem ochrání mulčovací kůra rozprostřená kolem rostlin, případně je lze zakrýt netkanou textilií, chvojím, slámou nebo suchým spadaným listím. Jako přirozená izolace v zimě funguje sníh, který můžete na rostliny přihrnout i z okolí.
Bylinkám pěstovaným v nádobách hrozí promrznutí vlivem nedostatečné vrstvy půdy kolem kořínků. Květináče můžete před zimou zapustit do země, pokud máte tu možnost – v opačném případě izolujte jak dno, tak stěny nádob polystyrenem nebo bublinkovou fólií. Pro dodatečnou izolaci a estetičtější vzhled můžete jako svrchní vrstvu přidat jutový pytel nebo rákosovou rohož. Pokud nemrzne, budou bylinky potřebovat občas zalévat, aby kořenový bal úplně nevysychal.
Foto: Matt Montgomery
Mrazuvzdorné bylinky
- máta
- pažitka
- petržel
- šalvěj
- libeček
- meduňka
- oregano
- estragon
- saturejka horská
- levandule
Bylinky, které by měly raději přezimovat v domě
Některé středomořské bylinky, jako především rozmarýn a tymián, mrazy snášejí hůře – v zahradnictvích jsou ale k dispozici i jejich mrazuvzdorné varianty. Při dobré izolaci mohou rozvětvenější rostliny rozmarýnu a tymiánu zimu venku přežít, chcete-li ale mít jistotu, raději je přemístěte dovnitř.
Květináče s bylinkami v interiéru umístěte klidně rovnou pod okno: budou potřebovat dostatek světla a stálou teplotu, ideálně mezi 10–20 stupni. Zalévejte přibližně jednou za týden (zemina by měla vždy aspoň na den až dva úplně proschnout), čím vyšší je teplota v místnosti, tím důkladněji. S jejich přesunem do bytu nečekejte až na první mrazy, ideální doba právě přichází!
Foto: Monika Grabowska
Chránit před mrazem potřebují
- rozmarýn
- tymián
- vavřín (bobkový list)
- myrta
- aloisie
- citronová tráva
Jednoleté bylinky skliďte
Bazalka přes zimu nevydrží, nemusíte ji ale likvidovat najednou – když si přenesete květináč do kuchyně, budete moci čerstvé lístky ještě nějakou dobu směle používat na vaření. Podobně spotřebujte také čerstvý koriandr. Kopr se dá zamrazit nebo naložit, majoránku nebo saturejku zahradní ostříhejte a usušte – na jaře si na balkoně nebo pod zahradní pergolou vše zasadíte znovu.
Foto: Vincent Foret