Hledat
Svět Isotra
26. srpna 2021

Historie rolet

Redakce
2
3857 přečtení
Historie rolet
Všichni si vzpomeneme na slavnou scénu s roletou v Láskách jedné plavovlásky. Ale ve skutečnosti mají rolety mnohem delší historii. Jak vznikly a jaké podoby v průběhu času nabraly?

První stínění

Už starověké civilizace používaly vlastní řešení pro odstínění nevítaných slunečních paprsků. První závěsy, které sloužily jak stínicím, tak dekorativním účelům, používali pravděpodobně staří Egypťané – šlo prostě o zavěšené pruhy tkaniny, zdobené ornamentálními vzory. Zmínky o závěsech nacházíme od 4. tisíciletí před naším letopočtem; princip závěsů je tím pádem starý už šest tisíc let.

První pergoly, které ještě nesloužily jako místo k odpočinku a příjemnému posezení, se objevily nejspíše ve starém Římě.

Věšení záclon a závěsů na garnýže, tedy tyče připevněné nad oknem, je o dost mladší. Přesto ale vzniklo poměrně dávno, už v románském období. V gotice se rozšířily tapisérie, tedy ozdobné závěsy, které nezdobí okna, ale stěny. Baroko a rokoko přinesly větší zdobnost a nařasenost závěsů.

O historii žaluzií u nás najdete celý samostatný článek.

Rolety: americký vynález

Zatímco žaluzie pocházejí z Evropy, ve Spojených státech amerických v podobné době vznikl patent speciálního rolovacího systému. Látka se jednoduše navíjela na hřídel – a vznikly rolety. Díky snadnému principu byly dostupné pro všechny a rychle se rozšířily do celého světa. Venkovní rolety vznikly v 60. letech 20. století.

Výhody vnitřních a venkovních rolet

Vnitřní látkové rolety nevyžadují téměř žádnou údržbu – stačí je jen vyluxovat, kdyby se na nich usazoval prach. Hodí se pro všechny typy oken, poskytují soukromí a můžete si vybrat z množství látek různých vzorů a barev. Venkovní rolety pomáhají udržet tepelný komfort v bytě a umožňují dokonalé zatemnění.

Naučte se kombinovat různé druhy stínění pro noc i den: čím doplnit vnitřní a čím předokenní rolety?

Nejnovější

Dům a zahrada
22. srpna 2024

Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat

Redakce
4
3857 přečtení
Letní péče o zahradu: Co dělat a čeho se vyvarovat
Léto je obdobím, kdy zahrady rozkvétají v plné kráse. Teplé počasí a sluneční paprsky však přinášejí také své výzvy. Udržování zahrady v kondici během horkých letních měsíců vyžaduje správný přístup k zalévání, ochraně rostlin před škůdci a dalšími faktory. Přinášíme vám několik osvědčených rad a tipů, jak vaší zahradě pomoci přežít a prosperovat v letním období.
Dům a zahrada
21. srpna 2024

Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody

Redakce
4
3857 přečtení
Léto pod pergolou: Vytvořte si dokonalou oázu klidu a pohody
Léto je ideální čas na relaxaci venku a vychutnávání slunečných dnů. Jedním z nejlepších způsobů, jak si užít letní pohodu, je vytvořit si vlastní oázu pod pergolou. Pergola může být nejen krásným estetickým prvkem vaší zahrady, ale také praktickým místem pro odpočinek, setkávání s rodinou a přáteli nebo venkovní stravování. Podívejme se na několik tipů, jak z pergoly udělat centrum letních aktivit.