Hledat
Sezónní témata
18. dubna 2023

Den Země: co můžeme udělat pro naši planetu?

Redakce
3
1274 přečtení
Den Země: co můžeme udělat pro naši planetu?
V sobotu 22. dubna si znovu připomínáme, že naše planeta není nevyčerpatelným zdrojem surovin a nevydrží jakékoli zacházení. Zemi můžeme pomoci i my a k ekologičtějšímu způsobu života často není potřeba drastických změn, jen více přemýšlet o našich životních volbách.

Drobné volby, velký dopad

Nápad na oslavy dne pro Zemi vznikl už koncem 60. let a na mezinárodní úrovni si ho připomínáme od roku 1990. Na naši planetu ale můžeme – a měli bychom – myslet klidně každý den. Drobné volby, jako například nepoužívat jednorázové kelímky a igelitové nákupní tašky, mohou mít v součtu velký dopad.

Základem šetření je snížit spotřebu, a to platí jak pro přírodu, tak pro naši peněženku. Používejte věci, dokud slouží, opravujte je a využijte všechen jejich potenciál. Místo levných nástrojů a spotřebičů raději investujte do dražších, které vydrží. Zásada rozumného využívání platí i pro potraviny: dobře plánujte a nakupujte jen jídlo, které opravdu sníte. Planetě i své kapse odlehčíte i méně častou konzumací masa a mléčných výrobků.

Plast je dobrý sluha, ale zlý pán

Rozšíření plastů znamenalo malou revoluci: hygienické a lehké balení potravin, drogerie i dalšího zboží. Pohodlí nám ale přerostlo přes hlavu. Dnes najdeme tuny plastů i na dně oceánů a ročně zkonzumujeme desetitisíce plastových mikročástic.

Často přitom jednorázové plasty používáme i tehdy, když existuje plnohodnotná znovupoužitelná náhrada. Krabičky na jídlo mohou být ze skla nebo z nerezu, nákupní tašky a sáčky látkové, potraviny lze nakupovat do vlastních nádob v bezobalových obchodech. Zkusme se před každým použitím plastových nástrojů zamyslet, jestli jsou nutné.

Šetření v domácnosti

O způsobech, jak žít ekologičtěji, jsme už na našem blogu psali. Prozkoumejte ekologičtější varianty hygienických a úklidových pomůcek a noste s sebou nákupní tašky nebo nádoby na jídlo a pití. Nastavte topení na rozumnou úroveň, spotřebiče místo stand-by režimu vypínejte a používejte úsporné programy na praní a mytí nádobí. K úspoře energií také pomůže důkladná izolace a kvalitní venkovní stínění: předokenní rolety nebo venkovní žaluzie. Ty pomáhají v létě ušetřit za klimatizaci, protože díky nim nepronikne okny tolik pálících slunečních paprsků, a v zimě zase za topení, jelikož se teplo zevnitř zbytečně nevyzáří okny ven. Venkovní žaluzie navíc váš dům nebo byt stylově doplní. Který tvar lamel bude nejvíce vyhovovat právě vám?

Nejnovější

Sezónní témata
22. července 2024

Dovolená na poslední chvíli

Redakce
3
1274 přečtení
Dovolená na poslední chvíli
Plánování dovolené na poslední chvíli může být stresující, ale tím se nenechte odradit! Často jsou to spontánní výlety, které přinášejí ty nejlepší zážitky. Ať už hledáte krásná místa k odpočinku v Česku nebo u moře, máme pro vás několik tipů na destinace, kde bývají volné kapacity i přes léto na poslední chvíli.
Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
1274 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.