Letní sezóna je splněným snem každého zahrádkáře. Dlouhé slunečné dny jsou ideální příležitostí, jak se o naše zahradní chlouby náležitě postarat. Dostatek slunce dává všem rostlinám a plodům náležitou sílu a energii, a tak se brzy můžeme těšit z pěkné úrody.
Každé roční období však vyžaduje jiný druh zahradních prací. Které aktivity jsou vhodné pro měsíc srpen? A jak můžete naložit s vaší sklizní?
Zastřihnutí ovocných stromů a keřů
Během srpna se určitě vrhněte na důkladné zastřižení všech ovocných stromů a keřů, kterými se vaše zahrada pyšní. Platí, že přetížené větve u jabloní či hrušní potřebují podepřít, aby se nelámaly. Zvláštní péči věnujte i takovým ovocným keřům, jako jsou maliníky a ostružiníky.
Všechny výhonky maliníku, které už neplodí, důkladně odstřihejte. Mladé výhony prořezejte, aby se k nim mohlo dostat světlo. Pokud jde o ideální množství nejsilnějších výhonů, zlaté pravidlo zní nechávat 8 až 12 nejsilnějších výhonů na metr čtvereční.
Ostružiníky jsou zase typické pro své velmi rozvětvené trsy. Proto platí, že jejich výsadba by neměla být příliš hustá. Mladé výhonky byste měli zkrátit na jedno až dvě očka. Nové výhonky potřebují vhodnou oporu – přivažte je například k drátěnému pletivu.
Sbírání popadaných plodů ze země
Zemská přitažlivost je neúprosná a tak je zvláště pro plody jablek a hrušek typické, že během léta padají na zem o sto šest. Takto popadané ovoce nenechávejte na zemi dlouho - kromě toho, že zahrada díky nim vypadá zanedbaně, existuje velké riziko, že nahnilé kusy přilákají zájem vos a sršňů. Popadané ovoce, které je nahnilé či podobným způsobem znehodnocené, neodkládejte na kompost, mohou být napadeny škůdci, jako je např. obaleč jablečný. Zdravé kusy můžete nechat do buchet, zavařenin a marmelád, popřípadě je můžete využít k výrobě pálenky a moštů.
Sušení ovoce
Pokud máte tolik plodů ovoce, že nevíte, co s nimi, jednoduše je nasušte a vyrobte si tak domácí zásobu vitamínů. Ta vám přijde vhod zejména v období zimy, kdy je lokálního ovoce nedostatek a sehnat jablko chemicky neošetřené je pomalu zázrak. Obecně se nedoporučuje sušit přezrálé ovoce - naopak můžete sušit ovoce méně zralé. Během sušení se v nich totiž uvolňují přírodní aroma a cukry, takže ve výsledku vám budou chutnat více než ovoce přezrálé. Nakrájené ovoce můžete sušit na síťce a to klidně i během léta na sluníčku. Jen si dávejte pozor, aby vám vytoužená pochoutka nezmokla.
Mýt, či nemýt houby?
Když už je řeč o sbírání plodů, neměli bychom zapomenout ani na správné zacházení s houbami. Pro sbírání hub je totiž srpen jak dělaný. Jak je to ale s mytím hub? Houby omyjte, jen pokud je chcete zkonzumovat ihned. Nasáknutí vodou se nemusíte bát, většina hub totiž žádnou vodu nevstřebá (výjimkou jsou smrže). A naopak - houby nemyjte, pokud je chcete sušit. Usušené houby skladujte v papírovém pytlíku na suchém a chladném místě.