Hledat
Sezónní témata
9. března 2020

Březen, za kamna vlezem: jaká kamna nejlépe zahřejí

Redakce
3
2603 přečtení
Březen, za kamna vlezem: jaká kamna nejlépe zahřejí

Teplé dny se sice už blíží, ale topit budeme ještě minimálně měsíc (a spíše dva, podle druhé části pořekadla „duben, ještě tam budem“). V čem si ale doma zatopit, aby to bylo co nejpříjemnější a měli jsme z kamen stejný pocit jako z babiččiny pece s vyhřívaným lůžkem?

Když spaly na peci děti

Za našich prababiček byla obvyklá kachlová kamna s lůžkem – taková, na jakých se válel hloupý Honza nebo spaly děti z říkanky Povídám, povídám pohádku. Kachlový sporák se zápecím si můžete nechat postavit i dnes: jeho výhoda je především v tom, že keramické kachle dlouho uvolňují teplo a hřejí i po vyhasnutí ohně. Pokud potřebujete na chatě nebo chalupě několikrát do roka rychle nárazově zatopit a dlouhé uvolňování tepla vás nezajímá, budou pro vás vhodná krbová kamna s plechovým pláštěm. Výhody obou druhů do jisté míry spojují litinová kamna, která se rychle rozehřejí a zároveň dokážou akumulovat teplo. Někde mezi romantikou kamen na dřevo a praktičností kamen na plyn pak stojí peletová kamna: díky automatickému podavači a velkému zásobníku na pelety je topení prakticky stejně pohodlné jako u plynových kamen, ale zároveň díky spalování pelet ekologické a navíc zachovává možnost pozorovat uklidňující tanec plamenů za sklem dvířek.

610

Elektrická, plynová a další moderní kamna

Do bytů bez ústředního topení, případně do rodinných domů, kde je buď problém s komínem, nebo zkráka nechceme řešit neustálé přikládání, je řešením pořídit kamna na plyn nebo na elektřinu. Plynová kamna nejčastěji využívají propanbutanové lahve, elektrická akumulační kamna zase zvládají akumulovat elektřinu z odběru v cenově zvýhodněných částech dne („noční proud“). Kromě úsporných kamen můžete za teplo ušetřit i tím, že se postaráte, aby vám v bytě nikde netáhlo. Ideální tepelné podmínky vám doma pomohou udržet screenové rolety nebo venkovní žaluzie.

609

Koupit se dají i kombinovaná kamna, která mohou fungovat na plyn i na elektřinu. Při provozu na plyn je můžete umístit kdekoli a nebýt limitováni dosahem elektrické zásuvky, naopak pokud dojde plynová lahev, nezůstanete bez tepla.

Teplo a plameny bez komínu? Zkuste krby na elektřinu nebo alkohol

Nemáte komín, ale přesto se chcete ohřát u kamen a pozorovat uhrančivé mihotání plamínků? Nabízí se prostorově nenáročný závěsný elektrický krb na stěnu, který nabízí realistický efekt ohně a snadné a bezpečné ovládání. Pokud ale trváte na opravdových plamenech, řešením je krb na biolíh (bio-alkohol). Nepotřebujete palivové dřevo, nemáte starost s odvodem kouře a jinými zplodinami. Krby na biolíh mají ale relativně malou výhřevnost a po dohoření je navíc potřeba vyvětrat, jde tedy více o designový prvek než o plnohodnotné vytápění.

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2603 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2603 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.