Hledat
Svět Isotra
9. září 2021

Špaletová, kulatá či asymetrická: jak zastínit netradiční okna?

Redakce
2
5423 přečtení
Špaletová, kulatá či asymetrická: jak zastínit netradiční okna?
Bydlíte ve starém domě s kastlovými okny nebo v originální stavbě s oválnými, lomenými či trojúhelníkovými okýnky, která potřebují zaclonit před sluncem? Zjistěte, jaká existují řešení pro atypická okna.

Stínění pro kastlová nebo špaletová okna

Špaletová, nebo kastlová? U obou těchto tradičních typů oken je okenní otvor osazen dvěma samostatně otevíratelnými okny: vnitřním a vnějším. Oba druhy přitom nejsou zaměnitelné: vnější špaletová okna se vždy otevírají směrem ven. Díky tomu vzniká mezi okny prostor pro květiny nebo jiné dekorace, nevýhodou je nutnost důkladného zajištění vnějších křídel proti rozbití. Vnější i vnitřní křídla kastlových oken se obvykle otevírají směrem dovnitř, také prostor mezi nimi bývá užší.

Špaletová či kastlová okna pořizujeme obvykle do historických budov nebo tam, kde chceme navodit tradiční, historizující dojem. Z technických důvodů se do nich nedají interiérové žaluzie ovládané řetízkem, ostatně příliš se k těmto oknům nehodí ani esteticky. Pokud přece jen preferujete horizontální žaluzie, zvolte takové, které mají možnost ovládání šňůrkou a táhlem, jako například model System 25. Asi nejstylovějším způsobem, jak zastínit dvoukřídlá okna, jsou interiérové rolety – ty můžete v případě špaletových oken schovat i mezi okna. V případě, že to památkový dohled dovolí, je možné pro důkladné zastínění před špaletová okna instalovat i venkovní rolety.

Atypická okna vyřeší vertikální žaluzie nebo plisse

Potřebujete zastínit trojúhelníkové, kulaté nebo jiné nestandardní okno? Na interiérové rolety rovnou zapomeňte: navíjecí mechanismus musí být v horizontální poloze a šířka látky je logicky vždy stejná. Horizontální žaluzie už ale nainstalujete i do oken netradičních tvarů – modely Isolite a Isolite Plus mají v nabídce i atypická řešení pro lomená a šikmá okna. Ideálním řešením i do trojúhelníkových nebo jinak nesouměrných oken je „harmonika“ plisse, případně vertikální žaluzie s šikmou kolejničkou a různě dlouhými lamelami.

Více o zastínění atypických oken, ale i celých výklenků jsme psali v článku o vertikálních žaluziích.

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
5423 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
5423 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.