Hledat
Sezónní témata
16. prosince 2020

Naplánujte si rok 2021 – jak na diář, planner nebo bullet journal?

Redakce
4
2967 přečtení
Naplánujte si rok 2021 – jak na diář, planner nebo bullet journal?

Během prosince je ideální čas připravit se na příští rok. S organizací vám může pomoci diář, personalizovaný bullet journal nebo nástěnný plánovací kalendář. Který z nich bude vyhovovat právě vám?

Možnosti rozložení diáře

  • denní (jeden den na jednu stránku, víkendové dny obvykle bývají na půl strany)
  • týdenní sloupcový
  • týdenní řádkový
  • čtrnáctidenní (dva týdny na dvoustránku)
  • měsíční (jeden měsíc na dvoustránku)

Datované diáře

Datovaný diář je tou nejjednodušší volbou – jsou jich každoročně od října nebo listopadu plné regály. V jejich prospěch hovoří velký výběr dekorů desek, na první pohled zřetelný letopočet a příznivá cena. Desky se však obvykle nedají recyklovat a vkus designérů diářů se nemusí shodovat s tím vaším.

779

Pokud si pořídíte kroužkový diář v pevných deskách, máte na několik let s výběrem vystaráno: bude vám stačit jen vyměnit náplň. U takového diáře je ale potřeba o to pečlivěji vybírat, jestli vám formát a rozložení opravdu vyhovují, a také se zamyslet, zda se vám zvolený design desek neokouká.

Nedatované diáře

V posledních několika letech přišel boom nedatovaných diářů – bývají k dostání ve větší variabilitě vnitřního rozložení a některé z nich jsou prakticky na pomezí bullet journalů, které popíšeme později. Jejich největší výhodou je, že můžete začít plánovat ode dne, kdy si ho pořídíte, a nečekat na nový rok. Navíc si můžete vybrat diář, který vám umožní zaznamenávat si denní návyky, pomůže vám s plánováním dlouhodobých cílů nebo třeba přidá k běžným funkcím diáře i deník vděčnosti. Nevýhodou je nutnost ručně dopsat každé datum a také absence jmenného kalendáře a kalendáře státních svátků – to vše si budete muset hlídat sami.

782

Práci s vyplňováním nedatovaného diáře vám ušetří samolepky s čísly a názvy dnů. K dostání jsou i archy nálepek, kterými si v diáři připomenete například narozeniny, výročí nebo data objednání k lékařům či do kadeřnictví.

Rádi tvoříte? Vyrobte si vlastní diář od základů!

Pomocí různých internetových nástrojů lze vygenerovat a stáhnout týdenní i měsíční kalendárium pro konkrétní rok. Jednotlivé vytištěné listy zarovnáte, zatížíte, na stranu, která bude tvořit hřbet, nanesete lepidlo a necháte zaschnout. Pak ke slepenému hřbetu přilepíte kartonové desky a diář dotvoříte podle vlastního vkusu – desky můžete například potáhnout látkou, přilepit na ně filc nebo využít i jiných materiálů, například dřevěné překližky nebo (imitace) kůže. Do vlastních desek lze přilepit i samotnou dvou- nebo čtyřkroužkovou mechaniku a vyrobit si tak diář s výměnnými náplněmi.

Několik rad a námětů, jak si naplánovat rok, jsme vám přinesli v loňském bilančním článku.

780

Bullet journal

Bullet journal je diář a zápisník dohromady. Přizpůsobíte si ho podle toho, co si potřebujete zaznamenávat nebo sledovat („trackovat“). Pro jeho výrobu se nejčastěji používá tečkovaný sešit nebo blok, obyčejná tužka a různě barevné linery (tenké fixy). Tečky jsou vhodnou osnovou pro kreslení tabulek a mřížek, přitom však neruší celkový vizuální styl, jako by dělaly čtverečky. První dvoustránka bullet journalu slouží obvykle jako rejstřík pro snadnou orientaci – píšete si zde, že například na první dvoustránce najdete měsíční kalendárium na leden a na druhé přehled tzv. habbit trackerů pro tentýž měsíc (většinou si vybarvujete v měsíční „mřížce“ ty dny, kdy se vám povedlo dodržet určitý závazek – dostatečně pít, spát 8 hodin denně, cvičit apod.). Následuje třeba seznam zajímavých knížek a filmů a příští dvoustránka může obsahovat podrobný seznam úkolů a schůzek pro první lednový týden. Každý konkrétní typ záznamů můžete samozřejmě vynechat, přeházet pořadí nebo si přidat další druhy obsahu – například prostor na zapisování zajímavých receptů.

783

Nejste diářový typ a raději máte všechno na očích? Pokud nežijete sami, zkuste rodinné plánovací kalendáře – mají sloupek pro každého člena rodiny a uvidíte na nich přehledně, který den má dítě třídní schůzky, pes naplánované očkování a vy jdete na masáž.

Zdroje:
1) http://diycesky.cz/zapisnik-bullet-journal/
2) https://www.zenysro.cz/blogy/osobni-rozvoj/jak-si-zacit-psat-denik-radosti
3) https://zivotpodlekarol.blogspot.com/2019/07/mamy-sobe-koralky-dni-denik-radosti.html

Úvodní foto: Julia Kicova

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2967 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2967 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.