Hledat
Sezónní témata
16. května 2023

Květen přináší více slunečních paprsků: Sluneční dny

Redakce
3
730 přečtení
Květen přináší více slunečních paprsků: Sluneční dny
V květnu si užíváme čím dál více slunečních paprsků – dny se stále prodlužují a po Ledových mužích obvykle nastává i kýžené oteplení. Květen je proto ideální k oslavě Slunce, bez kterého by na naší planetě nebyl život. Mezinárodní den Slunce se konal 3. května a v první polovině května se v Evropské unii dříve slavil i Evropský den slunce, který spadal do Evropského týdne udržitelné energie. Ten se letos koná až v červnu, oslavovat Slunce ale můžeme klidně každý den. A co můžeme dělat, když je slunečního záření zase až moc?

Mezinárodní den Slunce

Už od roku 1978 si připomínáme, jak je pro nás Slunce důležité. Nejde jen o světlo: bez Slunce by na Zemi neexistoval život. Slunce naši planetu ohřívá, umožňuje fotosyntézu a utváří naše životní prostředí.

Odpradávna naši předkové věděli, že Slunce je k životu nezbytné. Většina kultur měla slunečního boha, případně vzývala Slunce o zimním slunovratu, v době, kdy světla i tepla neustále ubývalo a pro členy někdejších kultur nemohlo být jisté, že se opět vrátí, příroda se zazelená a opět bude dostatek jídla.

Sluneční záření nám zlepšuje náladu, má blahodárný vliv na některé duševní choroby a také díky němu můžeme načerpat vitamin D, který nutně potřebujeme ke zdravému růstu i ke správné funkci imunity a jiným způsobem je v přírodě špatně dostupný. Bylo také prokázáno, že pacienti v nemocničních pokojích s dostatečným přístupem slunečního světla se uzdravují rychleji než pacienti ve stínu.

Evropský den Slunce

Tento den se prosazoval především na přelomu nultých a desátých let tohoto století. Proč, když se o několik dnů dříve slavil už zavedený Mezinárodní den Slunce? V tomto případě šlo především o solární energii, v originálu šlo o International Solar Days. To dává smysl také v kontextu zařazení do Evropského týdne udržitelné energie. Letos si jej můžete připomenout mezi 20. a 23. červnem.

Čeho je moc, toho je příliš

Blahodárný vliv Slunce je nepopiratelný, ale jeho přemíra může také uškodit. Přílišné vystavování slunečním paprskům může vést ke spálení kůže nebo problémům s očima.

Na zahradě nám mohou pomoci s odstíněním nadměrného množství slunečního světla zaklápěcí lamely na hliníkové pergole. Na terase zase poslouží zatahovací markýzy a v interiéru můžeme regulovat přístup slunečních paprsků pomocí rolet nebo žaluzií. Budete tak mít vždy jen tolik sluníčka, kolik právě chcete.

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
730 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
730 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.