Hledat
Udělej si sám
24. dubna 2023

Jak zařídit knihovnu s čítárnou

Redakce
3
1136 přečtení
Jak zařídit knihovnu s čítárnou
Rádi čtete a máte v domě nebo bytě volný pokoj? Proměňte ho na knihovnu s čítárnou a získáte ideální odpočinkový prostor pro čtení, relaxaci a studium.

Pohodlí a praktičnost

V domácí knihovně a čítárně se samozřejmě neobejdete bez polic nebo skříní na ukládání knížek. Stačí ale obyčejné regály nebo police přimontované na zeď. Nezapomeňte počítat s rezervou pro nové knížky do budoucna.

Základem domácí knihovny a čítárny je pohodlné sezení. Promyslete si, kolik lidí může místnost používat zároveň, a podle toho ji vybavte sedacím nábytkem. Nejvhodnější jsou křesla, využití ale může najít také malý gauč, případně pracovní stůl s židlí. Rozhodně nezapomeňte na odkládací stolky pro čaj nebo kávu.

Osvětlení a stínění

Světlo je pro čtení klíčové. V čítárně potřebujete příjemné, ale dostatečně silné světlo, ideálně v teplých odstínech – tedy žluté, rozhodně ne studené bílé či modré. Vystavování modrému světlu zejména před spaním má negativní dopad na kvalitu spánku. Kromě stropního světla může být příjemné, pokud je k dispozici několik nástěnných nebo stolních lamp s různou intenzitou světla.

Světlo má obrovský vliv na psychiku. V našem článku se dočtete, jak ho mít dostatek i během podzimních a zimních měsíců.

Pro čtení za jasných letních dní se hodí i náležité stínění. Rozptýlené, dobře regulovatelné světlo vám zajistí plisse žaluzie. Pokud chcete dopřát čítárně originální vzhled, můžete zvolit i velkoplošné japonské panely od stropu až k podlaze. Místnost s jejich pomocí můžete i rozdělit třeba na studijní a čtenářskou část, případně na dvě samostatné čítárny.

Rostliny a doplňky

Knihy nejsou to jediné, kolem čeho se točí svět. Dolaďte pokoj s knihovnou vhodnými dekoracemi, soškami nebo obrazy. Několik pokojových rostlin pročistí vzduch a dodá místnosti život.

Využití nepoužívaného pokoje na knihovnu s čítárnou se může stát posledním krůčkem, který ještě vašemu domovu zbýval k dokonalosti. S dobrým naplánováním vhodného nábytku, osvětlení, stínění a dekorací si tak vytvoříte ideální prostor pro čtení, učení a relaxaci. Stačí už jen zabydlet ho skvělými knihami.

Redakce

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
1136 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
1136 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.