Hledat
Svět Isotra
23. září 2019

Historie žaluzií

Redakce
7
4855 přečtení
Historie žaluzií

Žaluzie jsou tu s námi déle, než si možná myslíte: jejich předchůdkyně, husté okenní mřížky mašrabíjí, pomáhaly střežit soukromí v orientálních harémech. V 16. století se začaly zastínění horizontálními dřevěnými přepážkami používat na jihu Evropy – v Itálii a jižní Francii.

Od té doby prošly žaluzie mnoha inovacemi, od vynálezu naklápěcích lamel až po elektrické dálkové ovládání, a jejich popularita stále roste. Kromě vnitřních i venkovních horizontálních žaluzií se objevily i vertikální  nebo látkové plisse.

Jak vznikly žaluzie?

Původ slova žaluzie bude pochopitelnější pro ty, kdo mluví francouzsky – ano, skutečně pochází z výrazu jalousie, což znamená žárlivost. Žaluzie totiž byly, kromě toho, že chránily před slunečním žárem, jako stvořené pro žárlivé manžely: jejich ženy mohly skrz husté okenní mříže vyhlížet z oken ven, ale z ulice do oken bytů vidět nebylo. Manželky, popřípadě jiné domácí tajnosti tak nemohl žárlivým mužům nikdo okukovat.

511

Zdroj obrázku: retrorenovation.com

Historický vývoj žaluzií

Lamely původních italských a francouzských žaluzií byly pevné a nedaly se naklápět. Systém polohovatelných otočných lamel si nechal až v roce 1812 patentovat francouzský truhlář Cochot. V polovině 19. století se pak v Německu začaly vyrábět žaluzie na stejném principu, jaký se používá dodnes – s lamelami spojenými šňůrkami a páskami. První žaluzie se vyráběly ze dřeva, dnes jsou profily převážně z hliníku, případně bambusu nebo plastu; vertikální žaluzie nebo plisse jsou látkové.

510

Zdroj obrázku: retrorenovation.com

Ovládání žaluzií

Klasický řetízek? Tradiční a nejobvyklejší, ale nikoli jediný způsob ovládání žaluzií. Většinu venkovních, ale i některé typy interiérových horizontálních žaluzií lze naklápět a stahovat pomocí kliky. I při stínění si můžeme ušetřit námahu a využít elektrické energie – stačí si vybrat některý z modelů umožňující ovládání buď nástěnným, nebo dálkovým ovladačem. Plisse žaluzie polohujeme snadno a intuitivně posouváním horního a spodního madla.

Tip: solární žaluzie

Nejžhavější novinkou mezi elektronickou stínicí technikou jsou solární žaluzie. Plně automatizovaná elektrická žaluzie ISOTRA Energy je poháněna solární energií. Přináší pohodlné bezdrátové ovládání s nulovou spotřebou elektřiny z rozvodné sítě.

509

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
4855 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
4855 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.