Hledat
Dům a zahrada
13. června 2022

Dálkové ovládání: revoluce nejen pro televizi

Redakce
2
2346 přečtení
Dálkové ovládání: revoluce nejen pro televizi
Pamatujete si ještě, jaké bylo přecházet přes celou místnost k televizi, když jste chtěli přepnout program? A proč zůstávat ve stejném nepohodlí i po třech desetiletích, pokud se jedná o stínicí techniku? Ovládání rolet nebo žaluzií si můžete dokonce připojit na mobilní telefon.

Tahání šňůry nebo kliky

Historie ovládání stínicí techniky je jasná: mechanická. Vnitřní žaluzie se ovládaly řetízkem, rolety potažením šňůrky, později také s využitím řetízku. Náročnější to bylo s venkovním stíněním. První generace předokenních rolet se tahaly pomocí látkového popruhu, venkovní žaluzie se naklápěly klikou. Mechanické ovládání je možné provozovat i dnes. U vnitřního stínění není rozdíl tak velký, tahat těžké předokenní rolety je ale nepohodlné a fyzicky náročné. Brzy proto přišlo usnadnění s pomocí elektřiny.

Elektrické vypínače

Připojení žaluzií či rolet k elektrické síti umožní ovládat stínění bez námahy. Ovladače se podobají běžným vypínačům světel, obvykle s naznačeným směrem vytahování nebo zatahování. Nevýhodou obyčejného elektrického ovladače je fakt, který si při pořizování nemusíte uvědomovat: pokud stínicí technika není připojená na dálkové ovládání, musíte držet vypínač celou dobu, dokud například roleta nesjede úplně dolů nebo úplně nahoru. U stínění v ložnici, které stahujete každý večer a vytahujete každé ráno, vás několik desítek vteřin držení vypínače brzy přestane bavit.

Dálkové ovládání a čidla

Vytahování žaluzií nebo rolet pomocí dálkového ovládání není na druhou stranu potřeba věnovat žádné úsilí. Nejen, že není nutné držet vypínač celou dobu, ale nemusíte ani stát u okna. Při výběru ovládání stínicí techniky je dobré si zjistit, jaké technologie podporuje. Více o výběru ovládání si přečtěte v našem článku. Venkovní stínění můžete vybavit i čidly, které například venkovní žaluzie automaticky vytáhnou v případě větru nebo naopak sklopí při silném slunci.

Chytrá domácnost

Dálkové ovládání není posledním výkřikem techniky. Dnes můžete stínění ovládat i pomocí chytrého telefonu a zapojit ho do systému chytré domácnosti. Například systém TaHoma s ovladači Somfy umožňuje třeba vytáhnout žaluzie najednou v celém bytě, naplánovat pro každý den konkrétní čas sklápění lamel nebo třeba na dálku zatáhnout markýzu, když si v práci vzpomenete, že zůstala roztažená.

Nejnovější

Sezónní témata
29. května 2024

Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti

Redakce
4
2346 přečtení
Mezinárodní den dětí: Oslava radosti a budoucnosti
Každý rok 1. června slavíme Mezinárodní den dětí, který je věnován našim nejmladším a nejcennějším členům společnosti. Tento den je příležitostí k oslavě radosti, nevinnosti a naděje, kterou děti přinášejí do našich životů. Zároveň nám připomíná, jak důležité je zajistit pro děti bezpečné, zdravé a stimulující prostředí, ve kterém mohou růst a rozvíjet se.
Sezónní témata
14. května 2024

Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií

Redakce
4
2346 přečtení
Energetická účinnost a stínicí technika: Snižte spotřebu energií
V dnešní době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti a snižování energetické stopy, hrají klíčovou roli v každé domácnosti i energeticky účinná řešení. Jedním z efektivních způsobů, jak můžete snížit spotřebu energie ve svém domě nebo kanceláři, je použití stínicí techniky. Stínicí systémy, jako jsou žaluzie, rolety, markýzy a pergoly, nejenže zlepšují estetiku prostoru, ale také přinášejí významné energetické úspory. Podívejme se blíže, jak může stínicí technika přispět k lepší energetické efektivitě.